latinica  ћирилица
16/07/2018 |  15:37 | Аутор: СРНА

Шеховац: Срби у ФБиХ јесу конститутивни, али нису равноправни

Директор Бироа за људска права при Демократској иницијативи сарајевских Срба Душан Шеховац изјавио је данас да преостали Срби у Федерацији БиХ, њих око 50.000, јесу конститутивни, али нису равноправни.
Душан Шеховац - Фото: СРНА
Душан ШеховацФото: СРНА

Истичући да нема ништа од приче о одрживом повратку Срба у ФБиХ, Шеховац је Срни рекао да је ријеч о статистички занемарљивом броју повратника.

"Да будем поштен, дио Срба из Федерације је отишао добровољно - економска миграција, национална миграција /прешли у Републику Српску/, а највећи дио њих је насилно протјеран са својих вјековних огњишта ратним и мирнодопски ефикасним средствима, активностима", прецизирао је Шеховац.

Према његовим ријечима, у јавности је створена слика да је ФБиХ ентитет Бошњака и Хрвата и да ту Срби немају шта да траже.

"И ако траже, мало ће добити, мрвице, иако им је декларисана конститутивност све гарантовала, а у стварности је конститутивност заборављена и непризната", истакао је Шеховац.

Он је оцијенио да је у ФБиХ на дјелу политички игроказ у коме мала група Срба игра улогу легалних и легитимних представника народа на свим нивоима власти, док Срба нема на битним мјестима у привреди, друштвеним дјелатносима и јавним предузећима и службама.

"У Сарајеву, гдје нас је данас мање од 10.000, а прије рата нас је било око 180.000, иако нам је уставима гарантовано право да предсједавајући општинских вијећа буду представници других народа, јер су начелници Бошњаци, нас нема", констатовао је Шеховац.

Према његовим ријечима, Срби у Федерацији не бирају своје политичке представнике и то раде други, јер Срби немају изборно тијело које може изабрати легалне и легитимне представнике.

"Надам се да ће Срби у Ливну и Мостару ове године изаћи на изборе и изабрати своје стварне представнике", додао је Шеховац.

Он је упозорио да се у ФБиХ негирају српски идентитет, вјера, језик и писмо, да се губе традиционални обичаји и начин живота.

"Федерација је трагичан простор у коме се Срби не рађају, дјеца се не крсте и не иду у школу, не славе матуре, дипломе и прва запошљавања, не вјенчавају се. Срби у ФБиХ само умиру и исељавају се", закључио је Шеховац.

Истичући да је Србима у ФБиХ дободошла помоћ из Србије и Републике Српске у свим облицима, Шеховац је изразио разочарење што она није организована и реализована одмах послије рата када би, увјерен је, имала и тренутни и дугорочни утицај.