latinica  ћирилица
16/07/2018 |  14:42 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

Фергусон демантује сам себе: Из британске Владе долазе стручњаци за безбједносни сектор

Британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон рекао је да ће Британци, којих је најављено дупло више у безбједносном сектору у региону, доћи из различитих одјељења британске владе и да су то стручњаци који раде на питањима илегалне миграције, реформе кривичног правосуђа и борбе против тешког и организованог криминала.
Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон - Фото: РТРС
Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард ФергусонФото: РТРС

"Ови стручњаци ће радити са нашим партнерима у региону на борби против ових заједничких изазова који представљају пријетњу безбједности грађана на западном Балкану, али и у цијелој Европи", изјавио је Фергусон Срни.

Према његовим ријечима, тренутно британски службеник за оперативну сарадњу са безбједносним агенцијама БиХ, укључујући и са МУП-ом Републике Српске, о питању борбе против организованог криминала, ради из Београда.

"Могуће је да, као резултат овог повећања, стручњак из британске Службе за царину и приходе буде стално размјештен у БиХ, као и у друге земље региона, како би се помогло у изградњи капацитета за борбу против илегалних финансија. Радујемо се сарадњи са релевантним властима у оквиру овог размјештаја", додао је Фергусон.

Након Самита западног Балкана у оквиру Берлинског процеса који је одржан просле седмице у Лондону, британски амбасадор у БиХ подсјетио је да ће Велика Британија удвостручити фондове за своје пројекте на Балкану на неких 80 милиона фунти /око 177 милиона КМ/ до 2021. године.

"Не знамо још колико ће тог додатног новца доћи у БиХ, али имамо амбициозне планове и поздравићемо креативне идеје наших партнера у властима и цивилном друштву", рекао је Фергусон.

Он је рекао да ће БиХ имати добробит на више начина јер Велика Британија планира да донира "ББЦ Микро:битове" свакој основној школи у земљи, појаснивши да су то мали компјутери за програмирање који ће помоћи у учењу дигиталног кодирања и стицања вјештина рјешавања проблема.

"Проширили смо наш Програм глобалног предузетништва и у њега укључили БиХ, што ће стартапима /покретање нових послова/ омогућити менторство и приступ британском дигиталном знању", појаснио је Фергусон и додао да ће предузетници из БиХ имати приступ загарантованој кредитној линији вриједној 150 милиона евра, коју финансира Европска комисија.

Он је напоменуо да је БиХ добила подршку Европске комисије за три пројекта изградње ауто-путева у вриједности 275 милиона евра, а Комисија је за те пројекте одобрила грантове у вриједности 43 милиона евра.

"Вестминистер фондација за демократију ће појачати активности у БиХ са фокусом на побољшање заступљености жена у политици. А Велика Британија је одвојило милион фунти /2,2 милиона КМ/ за тражење посмртних остатака 12.000 лица које се још воде као нестала након конфликта 1990-тих, од којих је већина из БиХ", рекао је Фергусон.

Британски премијер Тереза Меј представила је 10. јула на самиту у Лондону пакет мјера за промовисање Балкана, које подразумијевају и да се удвостручује број Британаца који раде у региону на питањима безбједности која утичу на Велику Британију и Балкан, саопштено је раније из британске Амбасаде у БиХ.

У склопу пакета се продужава мандат за још годину дана панбалканским стратешким резервним снагама стационираним у Великој Британији и спремним за размјештај на Балкан у случају погоршања безбједносне ситуације или ако Британија буде требала да подржи стабилност у региону.