latinica  ћирилица
16/07/2018 |  14:16 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Војни стручњаци: "Статус 6" прави цунами у висини планине

Руски торпедо "статус 6" може да изазове цунами висине једне омање планине, а подморница "хабаровск", коју Руси граде, моћи ће да носи чак шест таквих, упозоравају западни војни аналитичари.
"Статус 6" торпедо - Фото: nezavisne novine
"Статус 6" торпедоФото: nezavisne novine

Војни стручњаци из Норвешке и САД тврде да је подводна експлозија нуклеарног торпеда у стању да подигне цунами висине до пола километра, преноси норвешка интернет страница "Сиде три".

Уколико би овај торпедо експлодирао на отвореном мору јужно од Ослофјорда, цунами попут планине уништио би све живо што се налази у областима Остфолд и Вестфолд.

Осло би избјегао физичко уништење дјеловањем огромне водене силе, али би смртоносна доза радиоактивног зрачења учинила своје, претварајући југ Норвешке у територију у којој би био немогућ живот за дуги низ година, тврде војни стручњаци.

Руска платформа која ће носити "цар торпедо" биће подводна атомска подморница "хабаровск".

На овом типу подморнице у посљедње вријеме врше се опсежна конструкторска испитивања с циљем интеграције дрона или торпеда великог домета "статус 6" који може да се креће на великим дубинама.

Подморница се налази у завршној фази изградње и очекује се да ће ускоро ући у оперативно наоружање руских стратешких нуклеарних снага.

Према ријечима норвешког портала, "хабаровск" ће моћи да носи до шест подводних дронова "статус 6", који ће бити смјештени у специјално конструисаним торпедним цијевима калибра 1.600 милиметара.

Војни аналитичари увјерени су да ће будућа испитивања "цар торпеда" бити извођена у Баренсовом мору, у непосредној близини норвешке границе.

Портал "Вашингтон фри бикон" наводи да је подводни дрон "статус 6" тестиран 2016. године.

Амерички обавјештајни извори су изнијели неке техничко-тактичке карактеристике овог суперторпеда, који, према тим наводима, може на дубини од 1.000 метара да развије брзину од чак 90 чворова и тако пређе растојање од 10.000 километара.

Термонуклеарна бојева глава смјештена је у одјељак дужине 6,5 метара, наводе амрички извори, а преноси "Руска ријеч".