latinica  ћирилица
16/07/2018 |  12:54 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Неће бити другог референдума о Брегзиту

Неће бити другог референдума о Брегзиту, изјавио је данас портпарол британског премијера Терезе Меј и поновио њено увјерење да је презентовани план за напуштање ЕУ једини начин да се добије споразум којим се испуњавају Владини циљеви.

"Британска јавност гласала је за напуштање ЕУ. Неће бити другог референдума ни под којим околностима", рекао је портпарол.

Бивши британски министар образовања из редова конзервативаца Џастин Грининг позвала је раније владајућу Конзервативну странку да распише други референдум о иступању из ЕУ.

Она је рекла Би-Би-Сију да је Парламент у блокади поводом Брегзита и да се она и још неки угледни конзервативнци залажу за ново гласање.

Гринингова је додала да би водила кампању за останак Британије у ЕУ уколико би био одржан нови референдум.

Притисак на Мејову расте из оба табора у дебати о Брегзиту.

Она је изјавила данас да Владин план за Брегзит испуњава жеље гласача да земља напусти Унију и да истовремено штити британску индустрију и безбједност.

Критичари наводе да би Британија у случају склапања споразума са Бриселом на основу приједлога Мејове остала везана за Унију, али да више не би имала право да утиче на правила која мора да поштује.