latinica  ћирилица
16/07/2018 |  11:50 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

"Савјету министара никада није предочено да је обећано два милиона КМ за Сребреницу"

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је Срни да Савјету министара никада није предочено да је неко у име ове институције на Инвестиционо-развојној конференцији 2015. године у Сребреници обећао издвајање два милиона КМ за развој те локалне заједнице.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

"Ако су тада обећана средства, што не искључујем, треба питати оног ко је тада говорио у име Савјета министара. Али, свакако, да ли обећао или не два милиона, Сребреници треба помоћи што вјерујем да ће се десити", навео је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ је напоменуо да се од општине Сребреница тражило да прослиједи пројекте који би се могли финансирати.

"Залажем се да буду пронађени извори и да се помогне општини Сребреница. Вјерујем да ће се то десити у скором периоду и да ће моје колеге имати позитиван став о томе", додао је Шаровић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да пуна два мјесеца чека одговор предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића и његовог замјеника Мирка Шаровића на посланичко питање - када ће Савјет министара испунити обећање из 2015. и општини Сребреница уплатити два милиона КМ помоћи за реализацију инфраструктурних пројеката.

"Питање сам поставио 16. априла и одговор чекам два мјесеца. Општина Сребреница, упркос бројним ургенцијама, обећана средства чека три године, а Звиздић и Шаровић ћуте. Сада сам више него сигуран да Звиздић неће да уплати та средства јер је начелник општине 2016. године постао Србин Младен Грујичић, док Шаровић, као и обично, ћути и одобрава Звиздићеве одлуке", рекао је Кошарац 14. јула Срни.

Током Ивестиционо-развојне конференције која је одржана у новембру 2015. године најављена су и обећана улагања у износу од 13 милиона КМ за конкретне пројекте.

Тадашњи премијер Србије Александар Вучић обећао је пет милиона евра за инфраструктурне пројекте и новац је у неколико транши и исплаћен. Направљени су дјечији вртић, двије производне хале, те дио магистралног пута.

Средства у износу од два милиона КМ које је обећао предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић никад нису стигла.