latinica  ћирилица
16/07/2018 |  09:05 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

Туск позвао велике силе да не почињу трговински рат

Предсједник Европског савјета Доналд Туск позвао је данас лидере САД, Русије и Кине да сарађују са Европом да би се избјегли трговински ратови и спријечили конфликти и хаос.
Доналд Туск                                               (Фото:spitniknews.com) -
Доналд Туск (Фото:spitniknews.com)

Туск је говорио у Пекингу, на отварању самита Кине и ЕУ, неколико часова уочи самита предсједника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина у Хелсинкију.

"Свјесни смо чињенице да се свјетска архитектура мијења пред нашим очима и наша је заједничка одговорност да извршимо промјену на боље", рекао је Туск, пренио је АП.

Он је позвао "кинеске домаћине и предсједнике Трампа и Путина да заједно почну овај процес кроз реформисање Свјетске трговинске организације /СТО/".

"Још има времена да се спријече конфликти и хаос", нагласио је званичник ЕУ.

САД су увеле царине од 25 одсто, у вриједности од 34 милијарде долара, на кинеску робу, оптужујући Кину да наноси штету америчким компанијама крађом или притискањем фирми да јој предају технологију.

Вашингтон је увео и тарифе на увозни челик и алуминијум из Канаде, Мексика и ЕУ. Европски блок је одговорио увођењем увозних таси на америчку робу у вриједности од 3,25 милијарди долара.

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је да су се Кина и ЕУ договориле да предузму кораке ради "заштите трговине" и глобалног мултилатералног регулаторног система.

Он је рекао да су, према правилима СТО, оптужбе из САД застарјеле и незграпне.

На питање да ли је Кина искористила данашњи састанак за покушај формирања савеза са ЕУ против Вашингтона, Ли је рекао да је америчко-кинески спор билатерално питање које треба да ријеше Пекинг и Вашингтон.