latinica  ћирилица
16/07/2018 |  08:58 | Аутор: sputniknews.com

Манчанг: За Пекинг је Косово Србија и тако ће и бити

Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг је изјавио да је Косово за Пекинг Србија и да ће тако и остати, најавио је да ће његова земља учествовати на тендеру за РТБ Бор, у складу са законима Србије, као и да ће доћи до нових улагања у фабрику аутомобилских дијелова.
Ли Манчанг, амбасадор Кине (фото: rs.sputniknews.com) -
Ли Манчанг, амбасадор Кине (фото: rs.sputniknews.com)

Манчанг је у интервјуу за "Курир" рекао да ће предсједници Србије и Кине, Александар Вучић и Си Ђинпинг, одржати састанак у Кини, на скупу који је јавности познат као "љетњи Давос".

"Предсједник Србије долази на лични позив предсједника Кине. Предсједник Вучић је био у Кини док је обављао функцију премијера. Као и тада, и сада је добродошао, што је предсједник Ђинпинг написао у писму Вучићу. Предсједник Србије ће имати низ важних билатералних разговора. Сигуран сам да ће то бити успјешна посјета, као што је било увијек досад", рекао је кинески дипломата.

Односе наших двеју земаља Манчанг описује као "златно доба" Пекинга и Београда. Досад, каже, није било тако.

Описујући како је до тога дошло, Манчанг објашњава да између Пекинга и Београда постоји традиционална, стабилна пријатељска сарадња.

Што се тиче српског народа, кинески дипломата каже да је ситуација иста, односно да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Кине.

Најављујући велику кинеску инвестицију у Србији, о којој је говорио и предсједник Вучић, али није откривао детаље, Манчанг каже да је скоро 80 одсто припрема за тај пројекат урађено.

"У почетку је та инвестиција требало да буде 400 милиона долара, а сада је вјероватно то дупло више. У току су разговори, ускоро ће српска делегација ићи у Кину“, рекао је Манчанг, не желећи да открива детаље.

Рекао је само да је ријеч о производњи аутомобилских дијелова.

Упитан шта се дешава са РТБ Бором, Манчанг каже да кинеска компанија има интереса за сарадњу са тим комбинатом, као што, како је рекао, има интерес за сарадњу и у другом областима, попут инфраструктуре.

Говорећи о Косову, Манчанг је поновио да је кинески став свима познат.

"Кина као стална чланица Савјета безбједности не признаје Косово. То значи да ми сматрамо да је оно Србија. Питање Косова треба рјешавати на основу Резолуције Савјета безбједности и у складу са међународним документима. Подржавамо разговоре Београда и Приштине како би се тај проблем ријешио", рекао је Манчанг.