latinica  ћирилица
15/07/2018 |  14:03 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Блажуј: Обиљежено 122 године од освештања темеља Храма Светог Саве

У Блажују је данас обиљежено 122 године од освештања темеља Храма Светог Саве у присуству великог броја пријератних становника овог мјеста које данас окупља Завичајно удружење Илиџанаца и пријатеља Илиџе.

Тим поводом у Храму је служена литургија, а потом су подијељене захвалнице појединцима и колективима.

Предсједник овог завичајног удружења Милан Пејић рекао је да је овај датум веома значајан за Србе са Илиџе и околних мјеста с обзиром да су на Петровдан, 12. јула, 1896. године освештани темељи Храма Светог Саве у Блажују.

Он је напоменуо да се Петровдан увијек славио на традиционалан начин, служењем литургије, свечаним ручком, након чега је слиједило народно весеље.

"Мали је број Срба који сада живи овдје и ово је једна од ријетких прилика да се окупимо на једном мјесту. Емоције увијек прораде, није свеједно. Ја имам овдје имање и кућу, нисам продао и готово сваки дан сам овдје, иако живим у Источном Новом Сарајеву", истакао је Пејић.

Он каже да људи воле овај простор и да се без обзира гдје данас живе радо одазову позиву да дођу.

"У одређеним периодима прекинута је та традиција, али је Удружење Илиџанаца обновило прије неколико година. Очување традиције је важно и црква је мјесто окупљања, радовања, али и туге. Она је страдала као и народ и била је свједок свега што се дешавало", истакао је Пејић.

Парох блажујски јереј Дарко Даниловић изјавио је да је сада овдје незнатан број вјерника и православних породица у односу на предратни период.

Он истиче да је данас у Храму Светог Саве у Блажују обављено друго крштење ове године, а некада је тога било много више, као и вјенчања.

"Ми свештеници смо ту са својим народом. Чувамо свети храм и одржавамо колико се може. За вријеме рата, на нашу срећу, није пуно страдао, али је било одређених оштећења", истакао је Даниловић.

Он је рекао да су паљена врата цркве, исписивани графити по храму, али успјели су да га обнове.

Парох Даниловић је напоменуо да су и споменици који се налазе на улазу у порту обновљени прије неколико година, захваљујући Удружењу Илиџанаца и пријатеља Илиџе.

"То су споменици који су подигнути за наше парохијане који су страдали за вријеме Другог свјетског рата, а међу страдалима био је и свештеник Реља Спахић", рекао је Даниловић.

Васо Карабатак један је од ријетких Срба који није напустио имање у Блажују и живи у овом мјесту са мајком и супругом.

"Остало је мало Срба, претежно старијих људи, а ко има малу дјецу углавном их вози у школу у Источно Сарајево. Обрађујемо земљу и од пољопривреде живимо, мада је тешко. Некада су то била велика насеља. Само једно је имало 52 куће, а сад нас укупно нема ни 50", истиче Карабатак.

Он је додао да људи са овог подручја који живе у другим мјестима, ипак долазе у Блажуј да крсте дјецу у овом храму, јер их вежу емоције за овај крај.

Храм Светог Саве у Блажују 1925. године два пута су посјетили краљ Александар и краљица Марија Карађорђевић.

У посљедњем рату 1992. године црква и парохијски дом су претрпјели оштећења, али су обновљени након рата заслугом пароха Зорана Јеринића.

Обновљену Цркву освештао је 10. октобра 1999. митрополит дабробосански Николај уз саслужење више свештеника.

Данас су подијељене захвалнице појединцима и колективима, а уприличен је и културно-умјетнички програм.

Обиљежавању 122 године од освештања темеља Храма Светог Саве у Блажују присуствовао је Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, начелници општина Источна Илиџа Маринко Божовић и Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, као и представници привредног и културног живота овог подручја и велики број вјерника.