latinica  ћирилица
14/07/2018 |  17:45 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Хорови из Српске настављају да нижу успјехе на међународним хорским такмичењима

Хорови из Републике Српске настављају да нижу успјехе на међународним хорским такмичењима. Дугогодишња традиција и предан рад сврстали су наше хорове међу најбоље у свијету.

Најскорији успјеси постигнути су у Јужноафричкој Републици, Словачкој и Србији.

Хор Бањалучанке на Свјетској хорској олимпијади у Јужноафричкој Републици освојио је треће узастопно злато, овај пут у категорији традиционалне музике - а капела. Низ успјеха је већ толико дугачак да ствара притисак да се настави, што свакако није лако остварити на такмичењу на којем наступа више од 300 хорова из 62 земље.

Мјешовити хор Универзитета у Бањалуци наступио је на Међународном такмичењу младих у Братислави. Освојили су двије прве награде и златне дипломе у категоријама духовне и фолклорне а капела музике, и сребрну диплому у категорији православне духовне музике.

Захваљујући овим и свим претходним успјесима хорови из Републике Српске су постали изузетни промотери овдашње културе.

Дугогодишња традиција хорског пјевања акумулирала је знање и искуство неопходне за усавршавање талента, којег не недостаје.

Низ успјешних наступа на међународним такмичењима наставио је Камерни хор из Источног Сарајева који је побиједио на престижном Интернационалним хорским свечаностима у Нишу.