latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:58 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Приједор- Кључеве станова добило 50 породица

Породице избјеглих и расељених лица у Приједору, њих 50, добиле су данас кључеве станова у згради изграђеној у оквиру пројекта Регионалног стамбеног програма у БиХ, вриједног око 2,5 милиона КМ.

Министар за избјегла и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш изјавио је новинарима да је ово прва стамбена зграда која је завршена из Регионалног стамбеног програма, од 284 колико ће се укупно градити у Реублици Српској.

"Овакве стамбене зграде граде се у девет општина и градова у Републици Српској, а можемо најавити да ће у Приједору ускоро почети изградња још једне зграде са 32 стана", изјавио је Чордаш.

Он је додао да се овом зградом у Приједору рјешава стамбено питање једног броја корисника алтернативног смјештаја и социјално најугроженије категорије, као и дио избјеглица из Хрватске.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац изјавила је новинарима да је радосна јер овај пројекат доноси трајна рјешења за породице које су већ више од 22 године трајно расељене.

"Веома је битно да ће породице које ће бити смјештене у ову зграду бити третиране по моделу социјалног становања и да ће убудуће дијелити судбину свих оних који ће на овакав начин рјешавати стамбено питање, што значи да ће локалне власти помоћи у даљем одрживом становању у овим зградама", навела је Семиха Боровац.

Она је додала да је ово интегративини и развојни пројекат за БиХ, која је до сада из Фонда Развојне банке Савјета Европе повукла 73 одсто средстава, односно 146 милиона КМ за шест потпројеката, уз допринос власти у БиХ од 22 милиона КМ.

Шеф Одјељења за друштвени развој и прекограничну сарадњу при Делегацији ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини истакао је да је ово дио пројекта у који је ЕУ, као највећи донатор, уложила 49 милиона евра, а што се односи на расељена лица која су морала да напусте своје домове.

"Реконструисали смо 30.000 домова, а циљ нам је исто тако интеграција, односно реинтеграција људи који су морали да напусте своје домове", рекао је Ванини.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић захвалио је ЕУ и свим земљама донаторима овог великог пројекта који помаже локалној заједници у рјешавању стамбеног питања избјеглица и расељених лица.

Радове на објекту који је пројектовао Завод за изградњу града Приједора извео је конзорцијум "Приједорпутева" и "МБ Модула" из Приједора. Укупна вриједност овог пројекта износи око 2,5 милиона КМ.

Из Фонда Регионалног стамбеног збрињвања финансирани су трошкови изградње и надзора у износу од око два милиона КМ.

Град Приједор обезбиједио је властито учешће од око 20 одсто укупне вриједности пројекта, а које се састоји од уступања грађевински уређеног земљишта, издавања потребне документације, укључујући и грађевинску дозволу, плаћања пројектовања зграде и ревизије пројекта, као и прикључака на водоводну, канализациону и електричну мрежу, те изградњу посебне трафо-станице.