latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:04 | Аутор: СРНА

Требиње: Постављен камен темељац за спомен-собу

Градоначелник Требиња Лука Петровић и представници бораца данас су у овом граду положили камен темељац за спомен-собу палим борцима из протеклог рата.
Требиње, Петровић, представници бораца - камен темељац - Фото: СРНА
Требиње, Петровић, представници бораца - камен темељацФото: СРНА

Камен темељац је положен на Цвјетном тргу поред Споменика браниоцима Требиња, у оквиру обиљежавања Дана Требињске бригаде.

Петровића је новинарима рекао да ће ово бити једна од најљепших спомен-соба у Републици Српској која ће бити изграђена до краја године у којој ће бити постављене фотографије свих погинулих бораца у Требињу, као и палионица свијећа.

- Важно је да сваке године унапређујемо прославу дана Требињске бригаде како би се подсјетили на херојство ове биригаде која је чврсто стајала на 80 километара линији дугачког фронта, а о чијој храбрости говори и орден предсједника Републике Српске који је добила као најзаслужнија бригада за одбрану Републике - рекао је Петровић.

Он је истакао да ће се сви и у будуће с поштовањем сјећати сабораца који су пали за одбрану Републике Српске и Требиња.

- Неопходно је да будући нараштаји знају да је Република Српска нама приоритет и морамо је сваким даном градити и унапређивати - истакао је Петровић.

Говорећи о положају борачке популације, Петровић је истакао да је Градска управа издала каталог о социјалним програмима града Требиња којих је укупно 25, наводећи да су три нова у изради, те да су њима значајно обухваћене борачке категорије.

- Немогуће је ријешити толике нагомилане проблеме, али ми смо увели системски рад и желимо да препознамо све категорије којима је помоћ потребна, и породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, али и да ријешимо проблеме жена умрлих бораца протеклог рата, које немају никаква примања - рекао је Петровић.

Предсједник Скупштине Борачке организације Требиња Перо Мишељић је изразио велику захвалност Градској управи која помаже ову популацију.

Мишељић је истакао да је идејно рјешење за спомен-собу урадило предузеће Контура, те да ће по свим архитектонским параметрима ово бити модеран објекат у облику сузе.

- На овај начин желимо да се одужимо за немјерљив доринос свим бораца у одбрани Републике Српске, нарочито онима који су у њене темеље уградили своје животе - рекао је Мишељић.

Изградњу спомен-собе заједно ће финансирати Град Требиње и Борачка организација града.

Дан Требињске бригаде и 26. годишњица од формирања ове јединице Војске Републике Српске данас је настављена окупљањем бивших бораца и гостију у кругу некадашње касарне "Лука Вукаловић", након чега је у Цркви Светог цара Лазара служен помен борцима јединице палим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Послије полагања цвијећа у спомен-соби Требињске бригаде, извршено је постројавање бораца и организован дефиле ветерана градским улицама.

Програм је завршен у љетној башти хотела "Платани" ручком и дружењем некадашњих сабораца.

Организатор обиљежавања 26 година Требињске бригаде је Градска борачка организација Требиње.