latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:01 | Аутор: СРНА

Вулин: Орићеве пријетње забрињавајуће, али очекиване

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је веома забринут због изјаве бившег ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића да ће бити новог рата, али да је то нешто што се могло очекивати од неосуђеног ратног злочинца.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

- Не можете очекивати од Орића да говори о миру, када није кажњен за злочине које је починио у рату и који сматра да само треба да заврши са етничким чишћењем и убијањем Срба, све оно што је радио и за шта није кажњен. Од њега се то могло и очекивати и то није нешто што нас изненађује - рекао је Вулин за Танјуг.

Он је истакао да га веома брине што међународна заједница о томе ћути.

- Нико из међународне заједнице не користи своја овлашћења, која иначе радо користе за много мање ствари. Нико не говори да у БиХ не смије да буде рата и да тај човјек мора већ једном да буде кажњен за све што је радио. То ме веома брине - нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, Србија и Војска Србије урадиће све да БиХ и цијели регион буду мирни и стабилни.

- Нама је на првом мјесту стало до тога да се Република Српска, гдје Срби живе, развија, да живи у миру, али наравно и сви остали. Ми ћемо учинити све што је до нас да овај регион буде миран и стабилан, али без помоћи и подршке међународне заједнице, која ће морати да обузда и казни овакве ратне злочинце који позивају на нове ратове, нисам сигуран како је то могуће - поручио је Вулин.

Ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић запријетио је новим ратом, учествујући као специјални гост на промоцији књиге "Живот прије и послије Сребренице", аутора Еснефе Смајловић Мухић.

- Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, "ћераћемо се још". Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати - поручио је Орић са говорнице Зеничанима окупљеним у просторијама Исламског педагошког факулета.