latinica  ћирилица
13/07/2018 |  14:30 | Аутор: СРНА

Видојковић: Њемачке власти нису санкционисале учеснике бошњачког марша

Историчар из Регензбурга Дарио Видојковић оцијенио је као врхунски скандал то што њемачке власти и полиција нису санкционисале учеснике бошњачког марша у Минхену који су на скупу за Сребреницу називали Србе "четничком гамади", те носили турске, исламске и заставе злогласне тзв. Армије БиХ.
Дарио Видојковић - Фото: Глас Српске
Дарио ВидојковићФото: Глас Српске

- Говор мржње са тог скупа за Сребреницу, током којег су Срби називани "четничком гамади", њемачка полиција и Минхенске власти нису санкционисале, што је врхунски скандал - рекао је Видојковић.

Он је нагласио да су и српске институције у Минхену позване да реагују, преносе Вести онлајн.

Видојковић је оцијенио да предсједник Републике Српске Милорад Додик има апсолутно право да тражи укидање "фамозног извјештаја власти Републике Српске за вријеме мандата Драгана Чавића", у ком је под притисцима и уцјенама прихваћена западна и муслиманска верзија догађаја у Сребреници.

- Власти Републике Српске коначно морају да изађу офанзивно са истином о Сребреници како би се заштитили Срби, припадници Војске Републике Српске и како би се антисрпској пропаганди већ једном стало на пут - рекао је Видојковић.

Он је оцијенио да је списак предсједника Удружења "Мајке Сребренице" Мунире Субашић темпиран уочи комеморације у Поточарима са циљем да се криминализује велики дио припадника Војске Републике Српске, а она прикаже као геноцидна и агресорска и да се скрене пажња са српских жртава.

- На тај начин скреће се пажња јавности са чињенице да су у Сребреници и око ње муслимани најсвирепије, слично Исламској држави, уморили око 3.500 Срба, међу њима жене, дјецу и старце, а уништили десетине села - рекао је Видојковић.

Он је упозорио да Запад, такође, отворено са актерима из редова опозиције ради на рушењу предсједника Републике Српске Милорада Додика, а преко њега и саме Српске, и то уочи октобарских избора с циљем стварања унитарне БиХ која треба да се припоји НАТО.

Видојковић не искључује могућност да ће се њемачки тужиоци и полиција укључити у нови лов на Србе и да ће им за то послужити списак Субашићеве, те подсјећа да су Срби у Њемачкој већ били хапшени. Навео је примјер Душка Тадића, који је послије осуђен у Хагу.

Он је рекао да се "акција Субашићеве перфектно уклапа у актуелну сезону лова на Србе" и подсјетио да је недавно у Хрватској ухапшен официр Војске Републике Српске Дане Лукајић, који се био упутио у Јадовно на комеморацију жртвама усташког терора, а којег сада Хрвати терете за ратне злочине на Мањачи.

- Хрвати желе да скрену пажњу са својих доказаних злочина и звјерстава, а Србе стављају у први план као искључиве ратне злочинце. И хрватска пресуда Капетану Драгану је одмазда за његов удио у одбрани Крајишника од проусташке власти Фрање Туђмана - указао је Видојковић.

Он је подсјетио да су недавно Албанци ухапсили Србе на Косову и Метохији вјероватно у знак одмазде што су многи напустили такозване косовске безбједносне снаге.

- Све ово је вид притиска и напада на цјелокупни српски корпус, а није искључено да иза тога стоји Запад ком се жури да Србија коначно призна једнострану независност натовске квазидржаве Косова - закључио је Видојковић.