latinica  ћирилица
13/07/2018 |  12:04 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Калинић: Врх СДС-а бизнис клуб са некретнинама по Београду, Новом Саду, црногорском приморју

Савјетник предсједника Републике Српске Драган Калинић истакао је да његово право да се критички осврне на садашње стање у СДС-у произилази из чињенице да је још 1991. године, заједно са Милорадом Додиком и још неким реформистима, пришао овом покрету, те да су у драматичном историјском тренутку стали под један кров са својим народом.
Драган Калинић (фото: © Sputnik) -
Драган Калинић (фото: © Sputnik)

Калинић је нагласио да "нису сви имали ту врсту луде храбрости, него су неки изабрали да дезертирају у Србију, а неки да буду 'Алијини Срби' у Сарајеву".

"Суштина реакције Говедарице на мој коментар о турбуленцијама у СДС-и јесте да се наставим бавити савјетовањем Милорада Додика, а не критичким опсервацијама из Београда на рачун СДС-а. Моје савјетничко мјесто произашло је из чињенице да сам у политици 40 и више година, али сам са Додиком, прије свега, пријатељ био и остао без обзира што је наш политички однос повремено био врло турбулентан", рекао је Калинић Срни реагујући на изјаву Говедарице да му је боље да се бави савјетничким послом за који је плаћен а не СДС-ом и то из Београда.

Калинић је оцијенио да је "СДС посљедњих година, а нарочито откако је у власти у Сарајеву, постао однарођена странка која се одрекла својих изворних принципа".

"Они који су преостали у њеном врху претворили су се у бизнис клуб преко двојног држављанства. Далеко од очију народа сакрили су своје некретнине на ексклузивним локацијама ни мање ни више него у том истом Београду за који ме прозивају, па у Новом Саду, па на Црногорском приморју, а о тајкунским стамбено-послововним комбинацијама и слично да и не говорим", рекао је Калинић.

Он је навео да су се, "након свега, такви нашли да дијеле моралне и сваке друге лекције политичким противницима".

"Ти људи су реалне газде у СДС-у који као води Говедарица и главни аутори политике у Сарајеву под називом - 'Добро јутро, чаршијо на све четири стране'.
Ради свога личног просперитета наводна брига о Републици Српској, угроженом народу, социјалним и економским проблемима остају само на нивоу флоскуле. Тек ће се видјети колико дебело ће они 'наплатити' подршку Говедаричином хиротонисању на чело СДС", рекао је Калинић.

Он тврди да је "један од таквих Данајаца и контроверзни /министарт безбједности у Савјету министара/ Драган Мектић који се, с обзиром на резултате свога министровања, одавно преселио у прошлост".

"С њим ћи, ипак, морати да полемишем на суду јер смо ментално и граматички два свијета, тако да не вриједи замарати јавност нашом расправом", рекао је Калинић, који је некадашњи предсједник СДС-а.

Калинић је раније изјавио да је "СДС странка која, у политичком смислу, врви од криминализованог кадра, недораслог да у националном и државном смислу води Републику Српску", те да би озбиљна превирања у СДС-у, која трају већ дуго, а кулминирала су елиминацијом Младена Босића требало да забрину озбиљне људе, ако таквих још има у СДС-у.

Реагујући на ову Калинићеву изјаву, Говедарица му је поручио да ради посао за који је плаћен, а то је позиција савјетника предсједника Републике, те да је "неумјесно да он из Београда држи лекције СДС-у".