latinica  ћирилица
13/07/2018 |  11:45 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

За њемачког тужиоца списак 1.240 Срба убијених у западној Славонији

Удружење Срба протјерних из западне Славоније ускоро ће њемачком тужиоцу и осталим правосудним институцијама у земљама ЕУ предати списак са именима 1.240 Срба убијених у западној Славонији од 1991. до 1995. године, рекао је Срни предсједник овог удружења Крста Жарковић.
Вељко Џакула - Фото: илустрација
Вељко ЏакулаФото: илустрација

Жарковић је рекао да је Удружење ажурирало комплетан списак са именима и презименима убијених Срба у западној Славонији, датумом рођења и мјестом погибије који ће бити предат на процесуирање њемачком тужиоцу, јер су се хрватске и међународне правосудне институције свих ових година оглушиле да процесуирају ове злочине и одговорне приведу правди.

- За ратне злочине над Србима у западној Славонији до данас нико није одговарао, нити је правоснажно осуђен. Посебно је забрињавајућа чињеница да су се злочини десили док је ова област била под заштитом УН - напоменуо је Жарковић.

Он је рекао да су чланови Удружења огорчени због недавног поступка предсједника Удружења "Мајке Сребренице" Мунибе Субашић која окривљуе 22.000 бораца Војске Републике Српске за наводно почињени ратни злочин у Сребреници, док за злочине над Србима у западној Славонији који су се стварно догодили, нико до сада није одговарао.

- Ово је "лов вјештица" и НАТО снага према Србима и покушај директног утицаја на предстојеће изборе у БиХ - оцијенио је Жарковић.