latinica  ћирилица
13/07/2018 |  10:28 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Линта: Тужилаштво за ратне злочине Србије да настави истрагу против Орића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво за ратне злочине Србије да настави истрагу против ратног команданта такозване Армије БиХ Насера Орића и поручио да је трагично то што је Орић и даље на слободи, несметано шири мржњу, позива на нови рат, те отворено пријети српском народу.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Према Линтиним ријечима, Орић /који је изјавио да ће ускоро бити новог рата/ и бошњачка елита не могу да се помире са чињеницом да постоји Република Српска и да БиХ није држава већ државна заједница коју чине Република Српска и Федерација БиХ.

"Јасно је да у бошњачком народу постоје јаке снаге које желе нови рат против српског народа с циљем да још једном покушају да остваре програм Алије Изетбеговића који се своди на стварање унитарне исламске БиХ из које би већина Срба била протјерана или убијена, а преостали би били грађани другог реда", рекао је Линта.

Он је указао да је опасно што западне силе отворено стоје на страни Бошњака и подржавају лажне и бесмислене тврдње да су Србија и Срби извршили наводну агресију на БиХ и да се у Сребреници десио наводни геноцид, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта сматра да Србија и Република Српска треба стално да инсистирају на поштивању Дејтонског споразума, на враћању отетих надлежности Српској, да стално износе чињенице о страдању српског народа, те инсистирају на кажњавању одговорних за бројне злочине над Србима у средњем Подрињу, Сарајеву, Посавини, западнокрајишким општинама, средњој Босни, западној Херцеговини и на многим другим мјестима широм БиХ.

Ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић запријетио је новим ратом, учествујући као специјални гост на промоцији књиге "Живот прије и послије Сребренице", аутора Еснефе Смајловић Мухић.

"Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али сљедећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, `ћераћемо се још`. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати", поручио је Орић са говорнице Зеничанима окупљеним у просторијама Исламског педагошког факултета.