latinica  ћирилица
13/07/2018 |  09:05 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Приједор: Станови за 50 породица избјеглих и расељених

У Приједору ће данас бити уручени кључеви станова за 50 породица избјеглих и расељених лица.
Приједор -
Приједор

Зграда је изграђена у оквиру Регионалног стамбеног програма у БиХ.

Уручењу ће присуствовати министар за избјегла и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, вршилац дужности шефа Одјељења за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу при Делегацији ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини, те градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Потпројектом БиХ три вриједности 34 милиона КМ планирана је изградња 27 зграда са 552 стана који су намијењени за смјештај интерно расељених породица и породица избјеглих из Хрватске у БиХ.

У Приједору се гради још једна зграда са 32 стана, а у другим градовима или општинама у Републици Српској три зграде у Бањалуци /48 станова/, Бијељини и Дервенти /по 30/, Градишци /32/, Билећи и Броду /по 15/, Власеници /20 станова/, Фочи /12/, Прњавору /14/ и Источном Новом Сарајеву /шест станова/.

У Федерацији БиХ већ су изграђене зграде у општини Фоча-Устиколина /девет станова/, Пале-Прача /шест/, Тузли и Босанском Петровцу /по 20/, те у сарајевској општини Илиџа /18 станова/.

У току је изградња зграда у Зеници /62 стана/, Олову /16/, Јајцу /седам/, Горажду и Какњу /по 20/, а у Тузли се гради још једна зграда са 34 стана.

У Брчко дистрикту биће изграђено укупно 16 станова у двије зграде.

Стамбено збрињавање по моделу непрофитног социјалног становања предвиђено је и потпројектом БиХ 6 укупне вриједности око 36 милиона КМ, за чије је финансирање Скупштина донатора Регионалног стамбеног програма недавно
одобрила средства.

Уз обнову 235 кућа, у оквиру овог потпројекта, изградиће се још 24 зграде са
укупно 380 станова, од којих 255 станова у 18 општина ФБиХ и 125 станова у шест општина Републике Српске.

Вриједност Регионалног стамбеног програма је око 1,2 милијарде КМ, од чега се више од 200 милиона односи на пројекте у БиХ.

Пројекат се реализује уз подршку, прије свих, ЕУ, као највећег донатора са учешћем од око 450 милиона КМ, те САД, Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске и других земаља донатора и подршке УНХЦР-а, ОЕБС-а и Развојне банке Савјета Европе.

БиХ је за водећу институцију Пројекта стамбеног збрињавања именовала Министарство за људска права и избјеглице БиХ, а имплементацију потпројеката повјерила је федералном Министарству расељених лица и избјеглица, Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске, те Одјељењу Владе Брчко дистрикта за избјеглице, расељене особе и стамбена питања БиХ