latinica  ћирилица
12/07/2018 |  18:51 ⇒ 18:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Тачи промијенио став: Приштина има услов за Београд

Косовски предсједник Хашим Тачи одступио је од свог претходог става да за проналажење рјешења у дијалогу са Београдом не би требало да има "црвене линије", истакавши да Приштина, ипак, има своје услове – да завршна фаза разговора у Бриселу треба да "резултира историјским обавезујућим споразумом о признању косовске независности".

"За косовску страну постоји јасна црвена линија, овај процес би требало да се заврши коначним, историјским споразумом, којим ће Србија признати државу Косово. Сваки други споразум је безвредан. Дакле, споразум ће бити коначан и имаћемо узајамно признање", рекао је Тачи у Качанику, гдје је присуствовао отварању фабрике, пренијели су приштински медији.

Тачи је потврдио да ће наредна рунда разговора у Бриселу, када ће се састати са предсједником Србије Александром Вучићем, бити одржана 18. јула.

Косовски предсједник је то изјавио након што је жестоко критикован од опозиције због изјаве, након посљедње рунде дијалога у Бриселу, да "треба укинути црвене линије у разговору са Србијом".

Опозиција, која, иначе, оспорава право Тачију да води дијалог јер, како кажу, за то нема ни овлашћење парламента, тражила је његову смјену због ове изјаве.

Посланик опозиционог Самоопредељења у косовском парламенту Исмаил Куртеши је, на пример, рекао да је "Косово у преговоре са Србијом ушло као независна држава, а сада је косовска делегација доведена у такву позицију као да је Косово покрајина у Србији".

"Неспорно је само оно што се одлучи у косовском парламенту. Разговори који се воде су изузетно штетни. Парламент треба да засједа и постави платформу, ограничења и црвене линије", рекао је тада Куртеши, који сматра да би Приштина до даљег требало да иступи из преговора.

С друге стране, најутицајнији опозициони Демократски савез Косова сматра да је једино рјешење за рјешење питања Косова расписивање нових ванредних парламентарних избора.

Тачи, наиме, и не крије да је посљедњих седмица веома забринут због нејединства власти у Приштини и косовске опозиције по питању дијалога са Београдом.

Стога он сваку прилику користи да позове опозицију на јединство, што је у овом тренутку, чини се, готово немогуће постићи.

На то указује и чињеница да је Приштина формирала свој преговарачки тим у наставку разговора са Београдом у Бриселу, у којем, међутим, нема представника опозиције, пише приштински дневник Коха диторе.

Канцеларија косовског предсједника је потврдила за Коху да је тим формиран и да ће њиме руководити Тачи.

Шеф кабинета косовског предсједника, Беким Чолаку, рекао је да је преговарачки тим састављен од лидера институција – предсједника, предсједника скупштине, премијера – и лидера политичких партија.

Али они су дио владајуће коалиције.