latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:39 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

Породици Величковић на Космету пријети насилна деложација

Представници Агенције за приватизацију и Катастра самопроглашеног Косова, у пратњи тридесетак припадника Косовске полицијске службе, покушали су да премјере плац у власништву Мирослава Величковића у Бресју и укњиже га на Приватно предузеће "Кожара" из Косовске Митровице.
Породици Величковић на Космету пријети насилна деложација - Фото: СРНА
Породици Величковић на Космету пријети насилна деложацијаФото: СРНА

Представник Агенције за приватизацију одбио је да се легитимише и тврдио да има комплетну документацију на основу које је издат налог да се плац површине 7,32 ара у власништву Величковића од 1981. године укњижи на Кожару.

Он је тврдио да документација коју му је и присуству полиције Величковић ставио на увид "није валидна" и да ју је Величковић "фалсификовао".

Величковић наводи за Срну да је и полиција одбила да му стави на увид документацију и саопшти идентитет "извршиоца".

У присуству дописника Срне и неколико новинарских екипа, он је "извршиоцу" ставио на увид посједовне листове и копије плаца укњиженог 1981. године на његово име, али је "извршилац", на чистом српском језику, рекао да је документација лажна.

"Тражим од полиције да покрене кривични поступак против НН лица које се очигледно лажно представило као службеник Агенције за приватизацију, а од надлежних у Министарству унутрашњих послова и Косовској полицијској служби да покрену кривичну договорност.

И то одговорност против командира полицијске станице у Косову Пољу Вјолсе Хоџе. Они су злоупотребом овлашћења и застрашивањем покушали да ми отму имовину и укњиже је на власника Приватног предузећа `Кожара` из Косовске Митровице", прецизира Величковић.

Његова супруга Славица Величковић, срчани боплесник, каже да је доживјела шок.

"У по бела дана на капији се појави тридесетак наоружаних полицајаца и без икаквог обавештења или папира покушају да уђу у двориште. И то да изврше премер и укњижење плаца на коме смо још давних осамдесетих година изградили породичну кућу и Угоститељски обејкат `Живин гај`", наводе Величковићи.

Мирослав Величковић и његов брат Новица су једине двије српске породице које уз пут Косово Поље-Пећ нису продале имовину јер не желе да се селе, пошто је село Бресје, које је од прије неку годину постало дио урбаног центра општине Косово Поље, било препознатљиво по Величковићима.

"Ово није први пут да смо изложени најжешћим тортурама и пријетњама, јер су нам 2004. године, упркос присуству припадника КФОР-а, Албанци запалили и кућу и ресторан", истиче Мирослав.

"Извршилац" Агенције за приватизацију, послије интервенције полиције и захтјева да Величковићима стави на увид извршно рјешење о одузимању плаца, запријетио је да ће наредног понедјељка поново доћи и да тада неће одустати од одлуке да плац Величковића укњижи на новог власника.

Мирослав Величковић плаши се да ће му Албанци запалити кућу јер је сада без икакве заштите, а, што је најгоре, сада је свјестан да су његов плац и кућа запали за око неком новопеченом албанском бизнисмену.

"Добио сам информацију да је општинска имовинска служба одобрила да се на плацевима фамилије Величковић ослоњеним уз ограду Цркве Свете Катарине и на ауто-пут Косово Поље-Пећ граде вишеспратни стамбени објекти", наводи Величковић.

Уз Величковићев плац уз ауто-пут, ослоњени један на други, налазе се плацеви површине од по тридесетак ари у власништву породица Митровић и Јовановић, јединих које нису продале имовину у овом дијелу Бресја.