latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:02 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Добој: Обиљежено 26 година од Петровданске битке

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја у добојском насељу Вила обиљежено је 26 година од Петровданске битке за одбрану града. У борбама су погинула 34 борца ВРС.

На Петровдан 92. непријатељске снаге из правца Јелаха и Тешња покушале су да пробију линију одбране на улазу у Добој, с циљем да га окруже и заузму.

Бројчано надмоћнији можда би у томе и успјели, да им на пут нису стали браниоци града. У одбрани су погинула 34 борца, а рањено 76.

"Најтеже ми је пала погибија младих војника из тузланске колоне, које смо ми скупили овдје у ову школу", истиче бивши припадник Специјалне бригаде полиције Раденко Николић.

"Пресудно за Петровданску битку је било то што претходног дана нисмо успјели отпремити Другу чету пјешадијску, која је била у одбрани, нисмо је отпремили у Модричу, а прва чета из Модриче је стигла. То одлагање је добро дошло, прво, очеличило је борце друге чете да остану у својим рововима, јер су ту били два мјесеца, а друго, та чета прва - оставио сам је на положају на Присадама и они су први могли прискочити у помоћ", каже ратни старјешина Добојске бригаде Димшо Живановић.

Петровданској бици за Добој претходило је гранатирање града и цивила.

"Добој је гранатиран током цијелог ратног периода и са истока и са југа, дао је огроман број жртава, цивила, дјеце, што је најжалосније, нико није одговарао за то", наглашава предсједник ГБО Добој Петар Тубић.

Петровданска битка вођена је 12. јула 1992. године на подручју од приградског насеља Вила до Путниковог брда.

На споменик на Вили, који је подигнут у знак сјећања на погинуле, положени су вијенци.