latinica  ћирилица
12/07/2018 |  15:57 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Шамац- Подстицаји за предузетнике који запошљавају нове раднике

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је Срни да је усвојен нови Правилник о условима и начину остваривања субвенција за запошљавање нових радника у производним, занатским и услужним дјелатностима у 2018. години.
Шамац - општина - Фото: СРНА
Шамац - општинаФото: СРНА

Милићевић је истакао да је за подстицаје у овој години предвиђено 60.000 КМ, али да ће ребалансом буџета, уколико буде интересовања, тај износ и повећати.

"Према новом Правилнику подстицај у производним дјелатностима по запосленом раднику са средњом стручном спремом износи 1.000 КМ и 1.500 КМ за високу стручну спрему. У домену занатске и услужне дјелатности, подстицај за запошљавање незапосленог радника са средњом стручном спремом је 800 КМ, а са високом 1.000 КМ. За ново запошљавање незапосленог лица са инвалидитетом до осме категорије, а у складу са његовом стручном спремом, подстицај се увећава до 50 одсто", каже Милићевић.

Он додаје да су осим подстицаја за запошљавање Правилником предвиђени и подстицаји за набавку машине или опреме у висини до 5.000 КМ, као и да су Правилником предвиђена и средства за субвенционисање трошкова квалитета пословања /ИСО стандарди и слично/.

"Настојимо да предузетницима, којих је нажалост не тако велики број на овом подручју, побољшамо услове пословања. Током наредног периода посјетићемо сва предузећа како би сагледали стање, те кроз савјете за привреду и пољопривреду видјети које мјере током ове године можемо још предузети, а све у циљу већег броја запослених на овом подручју", истиче Милићевић.

Новост у односу на прошлогодишњи Правилник јесте да онај ко поднесе захтјев за подстицај за ново запошљавање може поднијети и захтјев за подстицај за набавку опреме.