latinica  ћирилица
12/07/2018 |  13:19 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Вукотић: Трг Крајине, као симбол слободе Српске, мора бити у функцији свих грађана

Предсједник Удружења Ветерани Републике Српске, Душко Вукотић, истакао је да ће Градски одбор ове организације, у име Српског покрета невладиних асоцијација СПОНА, упутити данас Градској управи Бањалука захтјев да окупљања на Тргу Крајине у вези са смрћу Давида Драгичевића буду у складу са Законом о јавном окупљању.
СПОНА - Фото: РТРС
СПОНАФото: РТРС

Вукотић је нагласио да Бањалука и Трг Крајине, као симболи слободе Републике Српске, треба да буду у функцији свих грађана, а не свакодневних окупљања.

- Ако смо ми као ратни ветерани, који смо стварали Републику Српску, били принуђени да поштујемо закон и своја права тражимо окупљајући се у парку "Младен Стојановић", гдје смо морали имати своје интерно обезбјеђење и сваки покрет најављивати полицији, не видимо разлог зашто то не раде и други - рекао је Вукотић за Срну.

Он је поручио да је став СПОНЕ да се називи тргова и улица не могу мијењати без скупштинске процедуре, те да се за правду и истину нико не може борити незаконитим средствима.

- Ако желимо да се поштују закони, прво ми морамо бити у функцији закона. Како би изгледало да ми који имамо 23.000 погинулих сабораца штампамо њихова имена и да у Бањалуци редом мијењамо називе улица и тргова по својим борбеним јединицима или саборцима, што би у крајњем случају било много коректније, јер поставља се питање шта ће се то звати по људима који су живот дали за Републику Српску - истакао је Вукотић.

Он је нагласио да ставове СПОНЕ људи могу тумачити као цинизам, иронију или како ко хоће, али је крајње вријеме да једни другима говоримо истину.

- Знам да ово што ми говоримо мисли огроман број наших саобраца, јер заиста смо повријеђени тиме да одједном правимо идоле од људи који у принципу нису ни по чему заслужни за Републику Српску - додао је Вукотић.

Он је нагласио да дијели бол с породицом Драгичевић, те да је ово врло незахвална и тешка тема, коју баш због тога многи користе да остваре своје циљеве.

- У програмским циљевима свих наших организација је прије свега заштита и одбрана Републике Српске и зато смо против начина на који се жели направити унитарна БиХ - нагласио је Вукотић.

Он је рекао да СПОНА поштује Давора Драгичевића не само као оца настрадалог младића, већ и као саборца, али он као њихов саборац нема право да све прозива и да друге саборце етикетира као убице и саучеснике.

- У крајњем случају ако зна ко су убице и саучесници, нека каже и нека то потврди доказима. Нека полиција похапси те људе, па макар у питању био и врх Министарства унутрашњих послова, па да завршимо с том причом - поручио је Вукотић.