latinica  ћирилица
12/07/2018 |  11:18 | Аутор: СРНА

Бесплатни уџбеници за 20.000 ученика у Српској

Министарство просвјете и културе Републике Српске обезбиједиће бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе у школској 2018/2019. години, за шта је издвојено 1.011.900 КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из овог министарства Срни је речено да ће бесплатне уџбенике добити 20.000 ученика у Републици Српској.

"За ученике првог разреда основних школа биће обезбијеђен уџбеник `Прва књига`, а за ученике другог разреда комплет уџбеника са списка обавезних уџбеника. Наставници разредне наставе ће се изјаснити коју групу уџбеника ће користити у настави српског језика, прва група уџбеника - `Буквар`, `Учим да пишем`, `Наставни лист` уз `Буквар` или друга група уџбеника - `Почетница`, `Радна свеска 1 за почетно читање` и `Радна свеска 2 за почетно писање`", прецизирали су из Министарства.

Из Министарства подсјећају да се у настави користе уџбеници са списка обавезних, те да они који се не налазе на овом списку нису обавезни за коришћење у настави и наставници не могу инсистирати да их ученици купују и користе.

"Школе су обавезне да направе спискове ученика првог и другог разреда и доставе их Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево, са којим треба да договоре начин и термине преузимања", навели су из Министарства.

Министарство просвјете и културе обезбјеђује бесплатне уџбенике за ученике од школске 2007/2008. године, а до сада је за ову намјену издвојено 10,5 милиона КМ.