latinica  ћирилица
12/07/2018 |  10:19 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

"Нијемци би да скину стигму са себе преко леђа Срба"

Главни инспектор њемачке Савезне канцеларије криминалистичке полиције Клаус Зорн упоредио је у Поточарима нешто што није упоредиво - злочин у Сребреници из 1995. године и геноцид који су Нијемци, и Хрвати посебно, извршили над разним народима у Другом свјетском рату, изјавио је за Срну историчар Александар Раковић.
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Он је оцијенио да "Нијемци и, посебно Хрвати, тенденциозно желе да са себе скину стигму, коју имају из времена Другог свјетског рата, када су починили Холокауст и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима".

- Тако да им је јако стало да на неког другог упере прстом и покажу га једнаким у том свјетлу. Испоставило се да је за њих најбоље да покажу прстом на Србе и то су игре које никако не смијемо да прихватимо - рекао је Раковић.

Он је осудио и тренд у Србији да поједине невладине организације говоре о денацификацији српског друштва, чиме, у ствари праве паралелу са денацификацијом Њемачке након Другог свјетског рата.

Раковић је указао да се притом заборавља чињеница да су једине двије нацистичке творевине у вријеме Другог свјетског рата биле Њемачка и Хрватска, а да Србија никада није била нацистичка.

- Те њихове тенденције су недопустиве и за нас неопростиве. Не може се тако лако манипулисати животима људи и судбинама читавих народа, како то раде Нијемци и Хрвати, и багателисати страдалницима само да би задовољили њихове политичке, историјске и друге циљеве, а себе опрали од геноцида и ужасних злочина које су починили у Другом свјетском рату - каже Раковић.

Истражилац њемачке полиције и главни инспектор тамошње Савезне канцеларије криминалистичке полиције Клаус Зорн изјавио је јуче у Поточарима да ниједан, како је рекао, "починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој" не би требало да се осјећа сигурним од истраге, привођења и пресуде.

Предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је њемачком тужилаштву списак са именима 22.000 припадника Војске Републике Српске и од њега затражила да они који су тренутно у Њемачкој буду приведени и процесуирани у тој земљи.