latinica  ћирилица
12/07/2018 |  08:49 | Аутор: СРНА

Истакнути Требињац Лука Ћеловић добија улицу и споменик у Београду

Представници Удружења Требињаца у Београду "Јован Дучић" и замјеник градоначелника овог града Горан Весић договорили су да један од најпознатијих Требињаца Лука Ћеловић добије улицу и спомен-обиљежје у Београду, на чијем је развоју много радио.
Београд:  Представници Удружења Требињаца у Београду "Јован Дучић" и замјеник градоначелника овог града Горан Весић - Фото: СРНА
Београд: Представници Удружења Требињаца у Београду "Јован Дучић" и замјеник градоначелника овог града Горан ВесићФото: СРНА

Из Удружења је потврђено Срни да ће Ћеловић добити улицу у комплексу "Београд на води", док ће спомен-обиљежје бити подигнуто у парку који је управо он изградио, непосредно поред Аутобуске станице.

На састанку је истакнуто да је Ћеловић прије Првог свјетског рата и између Првог и Другог свјетског рата радио на развоју Београда, те да се за његово име везује изградња Савамале.

Сву имовину Ћеловић је оставио Београдском универзитету, који је захваљујући њему и другим добротворима постао један од најбогатијих европских универзитета.

Предсједник Удружења Требињаца у Београду "Јован Дучић" Жарко Ратковић је изразио захвалност Скупштини града Београда и замјенику градоначелника који су препознали ову иницијативу.

"Наша идеја је да се сачува сећање на Требињце који су оставили дубок траг у животу српског рода. Међу њима, један од најистакнутијих управо је Лука Ћеловић, човек који није био високог образовања, али који је на време схватио да ће наука и образовање обезбедити дугорочни просперитет друштва", рекао је Ратковић.

Из Удружења су навели да им је циљ да подстакну успјешне људе да постану добротвори и изразили наду да ће послије ове иницијативе живот и дјело Луке Ћеловића постати узор будућим генерацијама.