latinica  ћирилица
10/07/2018 |  18:23 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

УО УИО БиХ није донио одлуку о извршењу пресуде Суда БиХ у корист Српске

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање није донио одлуку о извршењу пресуде Суда БиХ у корист Српске, којом је Управа дужна да исплати 15 милиона КМ и затезне камате, због расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину. Пошто Федерација није пристајала на договор, почело је извршење, повлачењем средстава са рачуна банака. И на ту судску одлуку оглушило се неколико банака у Федерацији, али и Централна банка БиХ.

Са рачуна у банкама у Српској до сада је скинуто око четири и по милиона марака – информација је представљена члановима Управног одбора. Једни су били за то да се о извршењу пресуде уопште не расправља и да се поштује судска одлука. Управа је имала други приједлог.

"Да се ова средства врате и да се ради исплата из прихода који се прикупљају, а који се намјенски дијеле ентитетима и Брчко дистрикту, нажалост ни за једну од ових одлука није био довољан број гласова", Вјекослав Беванда, предсједник УО Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Непостизање договора мјесецима раније, који је кочила Федерација БиХ, док је дуг Српској нарастао на око 28 милиона КМ, приморала је Правобранилаштво Српске да средства за која је закинута Република Српска принудно тражи.

Међутим, неколико банака у Федерацији, али и Централна банка БиХ оглушују се о налоге Суда БиХ.

"Образложења тих банака, као и посљедњи акт који смо добили од стране Суда, а који је упутио гувернер Централне банке да се ради о томе да, по њиховом образложењу, се на наведеном рачуну не могу проводити рјешења о извршењу", каже Слађана Космајац, замјеник правобраниоца Републике Српске.

Управо те наводе, у жалби Суду БиХ, истицала је Управа за индиректно опорезивање.

"Гдје је суд одбио те жалбене наводе да се ради о средствима јединственог рачуна трезора БиХ, и наводећи да дужник ничим није доказао да су у питању средства са којих се не може спровести извршење, дакле ради се о неоснованим наводима и на тај начин се противправно задржава започета исплата предметног потраживања", истиче Космајац.

Из Централне банке још чекамо обећани одговор, на питање зашто не поступа по правоснажном рјешењу суда. А Српска - на новац који јој припада.