latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:41 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Министарство: СДС најамање позван да говори о пољопривредној политици Владе

Влада Републике Српске у посљедњих пет година исплатила је више од 500 милиона КМ пољопривредницима или око 100 милиона КМ годишње, те се одговорно односи према пољопривредницима и увијек је уз њих када су поплаве, суше и остале временске непогоде или болести животиња, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се истиче да је Влада Српске то небројено пута доказала исплаћујући вишемилионске износе за надокнаде штета.

Реагујући на изјаву предсједника СДС-а Вукоте Говедарице да би Влада Републике Српске требало мало боље да погледа на ратаре и на ратарску производњу, из Министарства су оцијенили да су СДС и њен предсједник најмање позвани да говоре о томе каква је пољопривредна политика ове владе и ресорног министарства.

"Пољопривредници добро знају каква је била политика СДС-а, која је подстицаје дијелила без икаквог Правилника, а да се о износима и не говори јер су били пет пута мањи него сада", наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства напомињу да ово није први пут да СДС намеће тезу како су у области пољопривреде бројни проблеми, а чињенице притом говоре управо супротно.

"Само аграрни буџет ове године је повећан са 60 на 71 милион КМ, а прошле године је издвојено додатних 10 милиона КМ, те ове године додатних пет милиона КМ за наводњавање и капиталне инвестиције и сва пољопривредна удружења су дала подршку оваквим мјерама Владе и Министарства", наводи се у саопштењу.

У Министарству сматрају и да Говедарица обмањује народ поредећи податке о цијенама нафте и пшенице од прије 15 година, показујући да не разумије основе тржишне економије, јер су и нафта и пшеница берзанска роба чије се цијене одређују на свјетском тржишту, те да се на њихово одређивање не може утицати.

"Оно на шта Влада и Министарство могу утицати, а што су и урадили је да повећају подстицаје за производњу пшенице који износе око 500 КМ по хектару, што је најбоље у односу на земље окружења и што у потпуности задовољава ратаре", истичу из Министарства пољопривреде.

Из ресорног министарства су напоменули да би Говедарица, кад већ говори о нафти, требало да каже гдје је била регресирана нафта за пољопривреднике од 2001. до 2006 године.

"А ако не зна, подсјећамо га да ова влада од 2013. године пољопривредницима обезбјеђује регресирану нафту, за шта је у посљедњих пет година обезбијеђено 35 милиона КМ или седам милиона КМ годишње", подсјетили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.