latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:16 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Вулин: Директна пријетња и порука за шта би Приштина користила војску

Министар одбране Србије Александар Вулин оцијенио је да је хапшење петорице Срба у околини Гњилана директна пријетња којом Албанци желе да покажу шта су све спремни да ураде на сјеверу Косова и Метохије, али и јасан показатељ за шта би користили војску самопорглашеног Косова ако би је икада формирали.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је поручио да сви ухапшени Срби који су се јавно противили формирању војске самопроглашеног Косова морају бити ослобођени и да им мора бити омогућено да се без насиља и пријетњи бране са слободе.

"Пошто ни уз огроман притисак великих сила нису успели да сломе председника Србије Александра Вучића да прихвати формирање војске Косова и пошто виде да Срби на Косову и Метохији мисле исто што и њихов председник, власти у Приштини су још једном посегле за насиљем у покушају да присиле Србе да постану део војске коју не желе и не признају", рекао је Вулин.

Он је рекао да Приштини требају Срби у војсци да би их користили против Срба и да се поново, као много пута у историји, деси да Срби хапсе и убијају Србе, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Ако међународна заједница хоће разговоре мораће да обузда Приштину и да их примора на спровођење споразума, од формирања заједнице српских општина па до суда за ратне злочине Ослободилачке војске Косова", поручио је Вулин.

Током акције специјалних јединица полиције Косова "Росу" у околини Гњилана ухапшени су Радован Стојковић, Јован Денић, Ненад Стојановић и браћа Александар и Предраг Ђорђевић, који су се јавно противили формирању "војске Косова".

Полиција са Косова потврдила је раније данас да је у околини Гњилана ухапшено пет лица осумњичених да су, како тврде, учествовали "у активностима против уставног поретка и безбједности Косова".