latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:12 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Исправити неправде у процесуирању одговорних за злочине над Србима

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да очекује да се исправе све неправде када је ријеч о процесуирању свих одговорних за злочине над Србима у протеклом рату, при том посебно истичући 3.600 убијених цивила из Подриња.

Комантаришући потез предсједника Удружења "Мајке Сребренице" Мунире Субашић, која је њемачком тужиоцу предала списак са 22.000 имена припадника Војске Републике Српске а које доводи у везу са злочином у овом граду, у јулу 1995. године, Цвијановићева је нагласила да је оптерећујућа чињеница да се толико година након рата бавимо таквим темама.

- Никоме не оспоравам право да тражи пртавду, али је зачуђујуће да се увијек у политички проблематично вријеме долијева уље на ватру и да се ствара несигурност - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила и на наводе представника Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих да су на том списку и људи који немају никакве везе са ратним дејствима, који су били логистика, кувари, спремачи и слично.

- Ја сам за то да правосуђе ради свој посао, а посебно да у дијељењу правде имамо избалансиран однос оних који доносе одлуке - навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, потез Мунире Субашић је непотребан.

- Мислим да су неке ствари требале да се дешавају другачије и да се одређеним важним питањима у Републици требало приступати другачије. Многе од посљедица које данас трпимо, трпимо управо због тога што су неки били политички кратковиди у вријеме кад је требало да виде много далеко - поручила је Цвијановићева.

Предсједница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је њемачком тужиоцу списак са 22.000 имена припадника ВРС, које доводи у везу са злочином у овом граду, у јулу 1995. године.

Од њега је затражила да, како је навела, провјери све оне који су у Њемачкој, те да буду привредени и одговарају у овој земљи, истичући да је овај списак направила Влада Републике Српске 2005. године.