latinica  ћирилица
10/07/2018 |  08:28 | Аутор: СРНА

Пекинг обећао 20 милијарди долара за подршку економији

Кинески предсједник Си Ђинпинг обећао је данас пакет од 20 милијарди долара у зајмовима и 1,6 милијарди долара финансијске помоћи државама Блиског истока у оквиру "нафтног и гасног" модела за обнову економског раста овог региона.

Пекинг је појачао ангажовање на Блиском истоку у посљедњих неколико година пошто арапске земље имају важну улогу у спољнополитичкој стратегији "Појас и пут" ради трговинског повезивања Кине са централном и југоисточном Азијом.

Си је рекао на састанку са представницима 21 арапске државе у Пекингу да је развој кључ за рјешавање многих безбједносних проблема на Блиском Истоку.

"Потребно је да се међусобно односимо уз искреност, да не страхујемо од разлика, да не избјегавамо проблеме и да детаљно дискутујемо о сваком аспекту спољне политике и развојне стратегије", рекао је кинески предсједник.

Кина ће понудити 150 милиона долара за подршку привредном развоју палестинских територија и још 600 милиона долара Јордану, Сирији, Либану и Јемену, додао је Си.

Он је рекао да ће бити основан конзорцијум банака из Кине и арапских држава са намјенским фондом од три милијарде долара. У овом тренутку није познато коју ће улогу имати конзорцијум у укупном пакету зајмова и финансијске помоћи.

Зајмовима ће се финансирати "економска и индустријска обнова" која ће обухватити секторе нафте и гаса, нуклерне и чисте енергије, изјавио је кинески предсједник.

Он је позвао "релевантне стране" да поштују међународни консензус у израелско-палестинском спору и позвао да његово рјешавање буде праведно, да би се избјегли регионални поремећаји.