latinica  ћирилица
09/07/2018 |  16:14 ⇒ 10/07/2018 | 19:35 | Аутор: РТРС

Проблеми у СДС-у због Агенције за превенцију корупције

Избор замјеника директора бх. Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције могао би да изазове проблеме у СДС-у јер су међу пријављеним кандидатима фаворити неколико високо позиционираних званичника те странке. Пријавило се укупно девет кандидата. Комисија за праћење рада Агенције требала би да утврди листу најбољих кандидата тек када СИПА заврши њихову провјеру.

"Док корупција у БиХ сваке секунде поједе 47 КМ, траје грчевита борба за српско мјесто замјеника директора Агенције, која би макар својим називом требало да буде лучоноша борбе против те пошасти. Колико је примамљива позиција потврђује и кандидатура Мирослава Шкорића, који је скоро три године као члан Независног одбора ПС БиХ био у сукобу интереса због чега је и новчано кажњен.

"Чињеница је да је господин Шкорић био у сукобу интереса. Има то код нас у Агенцији. Сад, колико ће то утицати или неће, хоће ли бити пресудно, ја то не знам", рекао је стручни сарадник у Агенцији за превенцију корупције и борбу против корупције Драган Башевић.

Башевић и сам кандидат, не крије да је близак са потпредсједником СДС-а Милованом Бјелицом. Спекулише се да Шкорић рачуна на подршку Миће Мићића док је Срето Пекић, бивши замјеник директора Агенције фаворит Мирка Шаровића. За осталих 6 кандидата барем у јавности нису познате везе са СДС-ом. 

"Ко ће бити изабран искључиво зависи од тога ко у СДС-у конкретног кландидата протежира. Одлуку о избору треба да спроведе Александра Пандуревић, као предсједавајућа Комисије. Након окончања избора знаће се не само ко је замјеник директора Агенције већ и чија је снага у СДС-у највећа", истакла је посланик СНСД-а у Представничког дома ПС БиХ Душанка Мајкић.

"Ту има девет људи, нису само нас тројица. Некако нас тројицу издвајате, не знам зашто када има свих девет људи али стварно не знам кога ће комисија да изабере", додао је Башевић.

Сазнајемо да би СИПА до 23. јула требало да оконча провјеру свих 9деветкандидата, након чега Комисија за праћење рада Агенције заказује интервјуе са сваким од њих , а потом утврђује листу најбољих кандидата. Избор замјеника директора Агенције за превенцију корупције треба да потврде оба дома ПС БиХ, и питање је хоће ли то бити урађено прије избора.