latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:48 ⇒ 10/07/2018 | 19:36 | Аутор: РТРС

Окреће ли Говедарица леђа свом претходнику?

Због чега је предсједник СДС-а Вукота Говедарица изабрао Обрена Петровића, а не Младена Босића за носиоца листе СДС-а за Парламентарну скупштину БиХ, дилема је за бројно чланство странке које о свему још ћути, баш као и Вукота Говедарица који се о свом потезу још није изјаснио у јавности.

Говедарица је Босићу понудио мјесто на компензационој листи, што је бивши шеф странке одбио. 

Окреће ли Говедарица леђа свом претходнику који га је предложио за свог наследника и због чега се одлучио за Петровића коментарисали су бивши високи функционери странке који су СДС напустили управо због политике врха странке.

Узалуд су медији и појединци наклоњени Младену Босићу данима збрајали Босићеве предности како би Вукота Говедарица свом ментору и претходнику требао дати мјесто носиоца листе за Парламентарну скупштину БиХ. Говедарица је пресудио - Обрен Петровић иде у Сарајево да брани српске интересе. Да ли ће их и како бранити још је рано полемисати, кажу, бивши фисоки функционери СДС-а који су странку морали напустити, управо, због Босићеве самовоље и, како кажу, издајничке политике. Сматрају да Говедарица, колико год избјегавао одгвовор, добро зна да је Босић, баш као и он, губитник, јер грађани тешко заборављају издају српских интереса. 

"То је све у сјенци обрачуна унутар СДС и позиционирања послије избора. Мислим да је ријеч о губитку компаса и да је на сцени нека врста малодушности, а то су проблеми који ће у СДС трајати и након избора", рекао је предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Видео погледајте и на РТРС Јутјуб каналу:

О Босићу претходних година много је говорио и Славко Дуњић, који је, како каже, збо његове сујете и самовоље морао да оде из СДС-а. Збуњен је јучерашњим Босићевим писмом који одлуку Говедарице не би коментарисао, а и сам је неколико пута потпсивао кандидатуру Обрена Петровића за градоначелника. 

"Коначно је неко схватио у СДС-у да је један од највећих штеточина Босић. Из свега се може ишчитати да је то окретање леђа Босићу, али је чудно да он не може коментарисати ставове Говедарице, јер је он тај који га је довео на чело". нагласио је предсједник ОО Уједињена Српска Ненад Стевандић.

Младен Босић је десет година руководио СДС-ом. Остаће упамћен по лошим изборним резултатима и као шеф политичке партије, који никада и никоме није смио изаћи на црту. А управо су лоши изборни резултати били највећи гријех Драгану Чавићу 2006. године да тврдолинијаши покрену његову смјену и отвори простор Младену Босићу.

"Ако Босић буде изабран за предсједника странке онда је потпуно јасно да је он све те амбиције имао од почетка. Имао је крајњи циљ, управо ово да се из политичке игре искључи Драган Чавић", изјавио је тада Чавић.

"Ја сам изабран у периоду реформе странке", наглашава Босић. 

Босићеве реформе нису дале резултате. Дванаест година касније, поново му се десио Добој. 

Овај пут, Обрен Петровић би га могао елиминсати са политичке сцене. Такав исход још прије двије године Босићу су предвидјели бивши страначки саборци, а све због његовог рада у Сарајаву. 

"Босић је много посиједио у последње вријеме. Можда због одлука које је доносио на штету Републике Српске", каже предсједник ОО ДНС Козарска Дубица Дарко Бањац.

О избору Вукоте Говедарице и елиминацији Младена Босића жељели смо да чујемо и став Огњена Тадића. У телеофнском разговору је рекао да о бившим колегама и другим станкама не жели говорити, јер све што је имао да каже рекао је прије годину дана у отвореним писмима врху странке.