latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:44 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Касиповић: Значајни искораци у процесу дигитализације

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас у Бањалуци да је брза и ефикасна дигитализација 13 милиона страница архива окружних привредних судова предуслов за увођење електронске регистрације за привредне субјекте, истакавши да је у овом процесу Српска начинила знатне искораке.

"Овим ће бити осавремењен привредни простор Републике Српске, који ће постати атрактивнији за инвеститоре", рекао је новинарима Касиповић, након састанка са представницима Међународне финансијске корпорације /ИФЦ/ и Окружног привредног суда Бањалука.

Он је нагласио да су у овом процесу Влади Српске предложене измјене и допуне Закона о регистрацији пословних субјеката, измјене и допуне Закона о занатско-предузетничкој дјелатности и измјене Закона о привредним друштвима.

"Волио бих да Федерација БиХ у овом процесу сустигне Републику Српску, јер бисмо били атрактивнији за стране улагаче и инвеститоре", додао је Касиповић.

Шеф Канцеларије ИФЦ у БиХ Лада Бушевац навела је да је ИФЦ највећа развојна агенција која се бави инвестирањем у привредни сектор.

"Сагласна сам да је транспарентност принцип који траже инвеститори. Дигитализацијом ће то бити постигнуто и омогућена потпуна електронска регистрација привредних субјеката", каже Бушевац.

Предсједник Окружног привредног Суда Бањалука Асмир Коричић најавио је да би процес требало да буде завршен до краја године.

"Процес дигитализације спроводимо у предвиђеном року. Сврха дигитализације јесте да поступак регистрације привредних субјеката буде онлајн", нагласио је Коричић.

Пројекат привлачења инвестиција и унапређења пословног окружења спроводи ИФЦ, члан групације Свјетске банке, у сарадњи са Амбасадом Велике Британије у БиХ.