latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:14 | Аутор: СРНА

Марчета: Срби у ФБиХ да подрже заједничку листу

Делегат српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ Миле Марчета истакао је данас да Срби у ФБиХ на предстојећим општим изборима у БиХ треба да подрже заједничку српску листу коју чине СНСД-ДНС-СП да би био побољшан њихов положај, јер су сада без права.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

- Рок за подношење кандидатских листи истиче данас, а посебне листе партија за кантоналне скупштине или Парламент ФБиХ биле би кобне за Србе у ФБиХ - рекао је Марчета Срни и подсјетио да Срби повратници не могу остварити ниједно уставно ни законодавно право, јер су разједињени.

Он је нагласио да је једини услов за опстанак Срба заједничка листа, односно да гласови бирача не буду расути.

- Губимо мандате у Парламенту ФБиХ и кантоналним скупштинама, јер партије из ФБиХ делегирају Србе који су у служби странака, а не свог народа. Због тога нећу самостално изаћи на изборе са својом листом - Завичајни социладемократи, него ћу подржати заједничку листу да би Срби имали што више легитимних представника у закнодавним институцијама у ФБиХ - додао је Марчета.

Он је подсјетио да је положај Срба у ФБиХ изузетно тежак и да је за њихов опстанак неопходна уједињена борба за бољи уставноправни положај, питања инфраструктуре, природних ресурса, школства и здравства.

Општи избори у БиХ биће одржани 7. октобра.