latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:03 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

У Софији договорена градња аутопута Бањалука-Приједор

За двије године требало би да почну грађевински радови на ауто-путу Бањалука – Приједор. Новац у износу 297 милиона евра, колико ће коштати ова модерна саобраћајница, обезбиједиће кинески партнер. Ово је прецизирано Протоколом који је са кинеским компанијама, у Софији потписао министар саобраћаја Неђо Трнинић.

На потписивање овог важног уговора сјену је бацила делегација Савјета министара БиХ, која је од организатора захтијевала да са званичног дијела Самита “16 плус један” удаљи преговараче из Републике Српске.

Компанија "Шандонг хај спид" обавезала се да обезбиједи новац, пројектује и изгради 42 километра ауто-пута Бањалука-Приједор. За грађевинске радове биће потребне три године. Претходиће им административни послови. 

"Са њихове стране је обавеза да заврше пројекат, а ми да завршимо посао експропријације. За то су уговором предвиђене двије године, али нас кинески партнери увјеравају да је то могуће и прије завршити", рекао је Трнинић.

Ауто-пут ће бити грађен по систему концесије. Након што буде изграђен, кинеска компанија ће 30 година наплаћивати путарину. Република Српске се обавезала да им доплаћује дио износа до 30 милиона евра, колико се очекује годишње од путарине, ако то не буде могуће прикупити фреквенцијом возила. Процијењено је да ће то, у почетку, Српску коштати 15 милиона годишње, а да ће број возила, у релативно кратком року, достићи жељени ниво. 

"Тако да је наша обавеза да само у првих пет до шест година сервисирамо те обавезе. Мислимо да то неће бити проблем поготово што ће те обавезе доспјети тек кад аутопут буде изграђен и кад почне његово коришћење", истакао је директор Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић.

Уз Протокол о изградњи овог ауто-пута, а потом његовог наставка до Новог Града и изградњи брзог пута од Приједора до Дубица, са кинеским компанијама је потписан још један документ. Односи се на изградњу ауто-пута Вукосавље-Брчко и дијела Коридора “Пет-це” од Добоја до Вукосавља. Иако је на позив кинеског амбасадора делагација Српске те протоколе требало да потпише у званичном дијелу Самита у Софији, уговори су парафирани сат раније. Министар Трнинић тврди да су на удаљењу делегације Републике Српске инсистирали челни људи Савјета министара БиХ. 

"Кад смо тамо дошли, кинеска страна нам се извинила и рекла да босанска страна, коју су чинили министар Мирко Шаровић и Денис Звиздић, није за то да ти пројекти Републике Српске иду у званични протокол", истакао је Трнинић.

Трнинић тврди да је Савјет министара и прије овога чина, непотписивањем докумената, блокирао пројекте вриједне 180 милиона евра у Републици Српској у које убраја ауто-пут Бањалука - Млиништа и једну холандску донацију. Додаје им неодобравање уговора о завршетку дионице Маховљани - Прњавор и реструктурирању Жељезница. Шаровић одовара да са Трнинићем већ годину нема комуникацију. Тврди да није ни знао какве уговоре министар саобраћаја Српске треба да потпише и да је за инцидент сазнао тек по повратку у БиХ.

"Човјек није тражио било шта од мене, било какво посредовање, помоћ и подршку на било који начин. То нико није тражио ни од кинеске стране", каже министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

СНСД-ов Сташа Кошарац сматра да је ријеч о наставку политике Савеза за промјене који, како каже, годинама са Странком деморатске акције покушава економски и политички ослабити Републику Српску. 

"Ово што ради Мирко Шаровић јесте испод сваког нивоа. Управо он би морао да афирмише вриједности Републике Српске и уставне надлежности Републике Српске. Ја више не знам какве су то хипотеке људи из Савеза за промјене и раде у Савјету министара, али је видљиво да су то хипотекарни министри", изјавио је предсједавајући Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ Сташа Кошарац.

Министар Неђо Трнинић наглашава да је важно што Кинези у потписаном Протоколу о ауто-путу Бањалука-Приједор нису инсистирали на гаранцијама заједничких органа БиХ. Довољно им је јемство Републике Српске.