latinica  ћирилица
09/07/2018 |  07:54 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Спасавање дјечака из пећине, аустралијски љекар води операцију

Из пећине на Тајланду спасена су четири од 12 дјечака, а акција спасавања настављена је данас.

Аустралијски министар спољних послова Џули Бишоп изјавила је да 19 аустралијских стручњака учествују у спасавању дјечака, укључујући љекара који је имао суштинску улогу.

- Анестезиолог и искусни ронилац у пећинама Ричард Херис ради са тајландским медицинским тимом у пећини на "доношењу одлука о редослиједу према којем ће дјечаци бити извучени - рекла је Бишопова.

Спасиоци су се одлучили за ризичну акцију, у којој рониоци изводе дјечаке из потопљене пећине. Планирано је да два рониоца прате по једног дјечака, да роне заједно, и имају канап који им служи као водиља.

Први спасени дјечаци пребачени су јуче хеликоптером у болницу у Чианг Раију. Остали дјечаци биће извучени у групама од три дјечака, а тренер ће бити избављен са посљедњом групом.

Тајландски званичници су навели да акција тече брже него што се очекивало, јер се ниво воде додатно спустио, па је дужа рута којом се хода, него што је било предвиђено.

Спасилачки тим чини 90 ронилаца, од чега је око 50 страних ронилаца, а подршка стиже из свих дијелова свијета. Међу њима је и Иван Караџић, Данац српског поријекла, који је један од водећих спасилаца на Тајланду.

Амерички предсједник Доналд Трамп на свом твитер налогу написао је да САД раде заједно са Тајландом у акцији спасавања дјеце.