latinica  ћирилица
08/07/2018 |  11:08 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

За пројекте у Брчком 400.000 КМ од Владе Српске

Влада Републике Српске у програму јавних инвестиција, које ће бити финансиране из буџета Републике Српске за 2018, за пројекте у Дистрикту издвојиће 400 хиљада марака.

Ријеч је о пројектима изградње спортских игралишта у насељима Илићка и Грабвица, у којој ће бити изграђена и спомен-соба погинулим борцима у протеклом Одбрамбено-отаџбиснком рату.

У информацији Министарства финансија Републике Српске наводи се да је ријеч о пројектима изградње спортских терена у брчанским насељима Илићка и у Грбавица, у износу од 350.000 КМ, док ће 50.000 КМ бити утрошено за опремање спомен-собе у Грбавици.

- Ово је пријеко потребно, јер колико је село страдало зна цијела БиХ и Република Српска, каже Радан Варцаковић, предсједник МЗ Грбавица, Брчко.

У насељу Илићка, најмлађој брчанској градској мјесној заједници, у току је изградња кружног тока. Очекују изградњу обданишта, које ће финансирати Влада Србије и игралишта, које ће бити донација Владе Српске.

- Заиста имамо потребу за још неким инфраструктурним пројектима, који би једносавно заокружили насеље и сигурно подигли квалитет жвиота на виши ниво, истакао је Дамјан Дуннџић, предсједник МЗ Илићка, Брчко.

За градоначелника Брчког, Синишу Милића, ова одлука Владе Српске потврда је континуитета позитивног односа Владе Републике Српске према дистрикту Брчко.

- Можда нека вриједност, мјерена новчано, није толико велика, иако сви знамо каква је ситуација са Буџетом РС. Али све то има још већу симболичку снагу, будући да РС и кроз овај програм показује и своју приврженост Дистиркту Брчко и спремност да у континуитету помаже разиличите пројекте, који имају за циљ да побољшају услове живота свих грађана Дистрикта, нагласио је градоначелник.

Такав примјер је, истиче Милић, и снадбијевање Дистрикта Брчко електирчном енергијом по знатно повољнијим условима, него што би то било из Федерације БиХ.