latinica  ћирилица
07/07/2018 |  14:15 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од формирања Tребавске бригаде

У Модричи је обиљежено 26 година од формирања Требавске бригаде Војске Републике Српске.
Требавска бригада - Фото: РТРС
Требавска бригадаФото: РТРС

У цркви Успења Пресвете Богородице служен је парастос за погинуле борце, док је пред Централним спомен-обиљежјем и у Спомен-соби положено цвијеће.

Командант ове бригаде Петар Милошевић рекао је да је она у Одбрамбено-отаџбинском рату дала велики допринос у одбрани Модриче, пробоју Коридора, те одбрани српских територија на простору Возуће, Озрена, Орашја и Гламоча.

Милошевић је рекао да је за стварање Републике Српске и у њеној одбрани погинуло 307 припадника Требавске бригаде и да се јединица часно борила за слободу свога народа.

Он је рекао да нико од 3.500 војника, официра и три команданта није починио ниједан ратни злочин.

Предсједник Општинске борачке организације Модрича Милутин Врачевић рекао је да се обиљежавањем формирања Требавске бригаде евоцирају успомене на ратни пут бригаде и саборце погинуле за Републику Српску, светињу стечену у оОбрамбено-отаџбинском рату.

- Указивањем почасти за страдале борце Требавске бригаде истовремено одајемо пошту и за све погинуле борце Војске Републике Српске - рекао је Врачевић.

Он је истакао да су у Спомен-соби Борачке организације изложене фотографије 770 погинулих бораца Требавске бригаде, Вучијачке бригаде, Четврте озренске бригаде, Батаљона Гостовић - јединица које су браниле територију Модриче, те бораца других јединица ВРС и полиције чије породице живе на простору ове општине.