latinica  ћирилица
07/07/2018 |  10:43 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Политичка инструментализација комеморације у Сребреници

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац изјавио је да рециклирање приче о фантомском списку од више од 22.000 Срба који су учествовали у борбама за ослобађање Сребренице и Жепе, представља нови покушај бошњачког политичког врха да подигне тензије и политички инструментализује комеморацију бошњачким жртвама 11. јула у Сребреници.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Након политичког дебакла који су СДА и Бакир Изетбеговић доживјели одбацивањем неуставног захтјева за ревизију пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, те скандалозног и срамотног покушаја линча предсједника Србије Александра Вучића, исти актери поново покушавају да подигну тензије и да Сребреницу на било какав начин врате у фокус међународне заједнице - рекао је Кошарац за Срну.

Коментаришући најаву предсједнице удружења "Мајке Сребренице" Мунире Субашић да ће списак са више од 22.000 лица која се доводе у везу са злочинима у Сребреници предати њемачком правосуђу, Кошарац је рекао да је ријеч о политичкој провокацији и поруци мржње према свим Србима који су носили пушку и у протеклом рату бранили и одбранили српски народ и Републику Српску.

- У овоме има и негативне поруке и притиска на правосудне институције БиХ, у којима се, у поновљеном поступку, суди злочинцу Насеру Орићу. Надам се да ће, упркос свему што се дешавало у том процесу, више од 3.500 породица српских жртава злочина у Подрињу коначно дочекати осуђујући пресуду и барем минимум правде која ће стићи тог злочинца - поручио је Кошарац.