latinica  ћирилица
06/07/2018 |  18:28 | Аутор: СРНА

Лавров: Техеран обећао да неће иступити из споразума

Иран је још једном обећао да неће иступити из споразума о нуклеарном програму Техерана, упркос томе што је Вашингтон то учинио, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: ТАНЈУГ
Сергеј ЛавровФото: ТАНЈУГ

"Министар спољних послова Ирана Мохамад Џавад Зариф изјавио да је његова земља неће иступити из споразума, иако на то има право након што је то урадио Вашингтон", рекао је Лавров након састанка министара заједничке комисије споразума у Бечу, коју чине министри спољних послова Кине, Француске, Њемачке, Велике Британије и Русије.

Лавров је нагласио да ће Иран наставити да сарађује са Међународном агенцијом за атомску енергију /ИАЕА/ и истакао да би и остале стране требало да учине исто.

Он је потврдио да су се министри сагласили да потез Вашингтона нису изазвале никакве друге околности, већ само жеља да се још једном унесе политички карактер у процес, као да се и Ирану поставе нови услови који немају везе са споразумом, јавио је ТАСС.

Шеф руске дипломатије истиче да државама које имају представнике у комисији за споразум са Ираном предстоји дуга борба на плану трговине, привреде и политике.

"Наш циљ је да развијемо такве методе за одржавање трговинских и економских веза које неће створити проблеме економијама земаља које су и даље дио овог споразума", каже Лавров.