latinica  ћирилица
06/07/2018 |  17:31 | Аутор: СРНА

Подгорица: Снижене акцизе на дуван, нема запошљавања у јавном сектору

Влада Црне Горе снизила је акцизе на дуванске производе, а уведен је и мораторијум на запошљавање у јавном сектору сектору на неодређено вријеме, осим у посебним случајевима.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Из Владе су навели да се акцизе на дуванске производе враћају на ниво из децембра 2017. године.

Иначе, цијена паклице цигарета је од 1. јануара, због повећања акцизе те стопе ПДВ-а, поскупјела од 30 до 50 центи.

Црногорски министар финансија Дарко Радуновић рекао је новинарима да је, усљед неповољних кретања на тржишту, Влада донијела одлуку да редефинише акцизну политику.

"Акцизе се враћају на ниво од августа 2017. године и то ће се спроводити до краја 2019. године. Зауставља се даљи пад прихода по овом основу. Просјечна цијна паклице цигарета доводи се на износ од 2,1 евро, што је ниже у просјеку за 20 до 30 центи", најавио је он.

Радуновић је навео да је продаји цигарета пала за 35 одсто, због чега су дистрибутери и продавци били узнемирени, па је, како је истакао, то навело Владу да предузме ове мјере.

"Били смо сувише оптимистични приликом повећања акциза да ћемо успјети да то и наплатимо, али тада нисмо могли обезбиједити приходе на другом мјесту, осим на овај начин", подсјетио је Радуновић.

Он је признао је да јер Влада подбацила када је ријеч о акизној политици, али да настављају борбу против сиве економије.

Министар јавне управе Сузана Прибиловић је саопштила новинарима да је Влада Црне Горе на данашњој сједници усвојила план оптимизације јавне управе што ће, како је нагласила, довести до повећања њене ефикасности.

У јавноим сектору на централном нивоу ради 39.306 људи, док је у локалним самоуправама запослено 12.174. људи.