latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:58 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

"Сунце нам је заједничко" из Требиња прославило 20 година постојања

Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама "Сунце нам је заједничко" из Требиња прославило је јубилеј, двадесет година постојања. Ријеч је о једном од првих таквих удружења у Српској, које тренутно окупља око 120 чланова.

Те поратне 1998. године било је много категорија становништва којима је требала помоћ и подршка.

Ипак, ентузијасти који су се тада окупили са намјером да живот и свакодневицу дјеце са инвалидитетом и њихових родитеља учине бољим и лакшим, оставрили су циљ. Данас су они интегрисани чланови заједнице, који уче, напредују, раде, остварују своја права знатно лакше и једноставније него некад, када су били на маргинама друштва.

"Ми данас имамо са заједницом партнерски однос, ту смо , учествујемо у животу, излазимо...", каже Весна Миљановић, предсједница Удружења "Сунце нам је заједничко".

Мијат Шаровић, један од оснивача Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама "Сунце нам је заједничко" рекао је да је највећи резултат тај што су дјеца и омладина интегрисани и прихваћени у друштву.

Неки од чланова Удружења, попут осамнаестогодишњег Срђана Чучковића који је рођен са Дауновим синдромом, показали су шта све знају и могу.

Уз подршку институција, бројних донатора из земље и иностранства, Удружење је расло и развијало се.

Тренутно запошљава 14 радника, од којих су већина лица са инвалидитетом или њихови родитељи.

Много је појединаца и организација који су помогли да Удружење достигне данашњи ниво.

Најзаслужнијима додијељене су захвалнице и признања. Подршка је потребна и даље, јер они који имају мање могућности, а веће потребе, без помоћи не могу.