latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:20 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Од 2014. године константна улагања Владе у пројекте заштите од поплава

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Градишци да је Влада Републике Српске од 2014. године за санирање посљедица поплава и пројекте заштите од поплава сваке године улагала од 40 до 44 милиона КМ из различитих извора.

- Наставићемо то да радимо и у наредном периоду, знајући да је штета од поплава увијек већа од оних средстава која улажете у превенцију. Научили смо велику лекцију из поплава 2014. године, које су угрозиле 48 одсто становништва Републике Српске, изазвале огромну штету и однијеле готово цио годишњи буџет - рекла је новинарима Цвијановићева, која је у насељу Бок Јанковац присуствовала почетку санације савског насипа у дужини од 19 километара, чија је вриједност 7.749.256 КМ.

Цвијановићева је истакла да су на савском насипу у Градишци идентификоване критичне тачке које су уврштене у програме капиталних инвестиција и нагласила да је Влада Српске заузела стратешки став према оваквим проблемима.

Она је подсјетила да је Република Српска 2014. године хитно усвојила сет мјера, које су омогућиле да се путем ваучера становништву додијели 85 КМ и да се тај новац могао трошити само на територији Српске, чиме је подигнута потрошња и помогнута привреда.

- Након тога, интервенисали смо и према привреди, огромна средства уложили у санацију инфраструктуре и штете у пољопривреди. Знамо да није довољно само лијечити, па смо паралелно започели и све ове пројекте - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће сви радови бити завршени у предвиђеним роковима, те нагласила да је огроман финансијски подухват планирати 190 милиона КМ у пројекте заштите од поплава, а већ имати у реализацији 150 милиона КМ.

- Срећна сам што можемо да, уз 120 милиона КМ, које пласирамо широм Републике Српске за неке друге стратешке пројекте, релизујемо и све у вези са водопривредом - каже Цвијановићева.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је да је реконструкција савског насипа, дужине 58 километара, за шта се улаже 26 милиона КМ, предузета у оквиру ревитализације хидромелиорационог система.

- Већ је завршена једна дионица на подручју Козарске Дубице и дијелу Градишке, а сада настављамо са реконструкцијом 19 километара насипа у Градишци. Са 5,2 километра која треба урадити у Српцу и осам километара у Броду, ми ћемо са оним што смо урадили у Бијељини у потпуности завршити реконструкцију савског насипа на територији Републике Српске - прецизирао је Мирјанић.

Он је нагласио да ће током реконструкције насипа у Градишци бити доста радова на подизању висине насипа, изградњи силазних рампи и санацији клизишта.

Мирјанић је нагласио да су предсједник Српске Милорада Додик и премијерка Српске Жељка Цвијановић обезбиједили довољно новца да успјешно буду реализовани пројекти у вези са хидромелиорационим системом и навео да сви радови неће бити завршени ове, већ наредне године.

Он је додао да се мора водити рачуна да оно што се уради, мора и одржавати да би функционисало.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић захвалио је Влади Српске, Министарству пољопривреде, шумарстава и водопривреде и Водама Српске за започету инвестицију, која обезбјеђује додатну сигурност за грађане и капиталне ресурсе општине Градишка.

Жмирић је подсјетио да је прољетос ријека Сава достигла историјски водостај, те да је ситуација била веома озбиљна.

- Имали смо добру сарадњу са Владом Републике Српске и наша комуникација је била по неколико пута дневно да бисмо превазишли тешку ситуацију. Када се ова инвестиција заврши, ми у Градишци можемо да одахнемо и мирније живимо - рекао је Жмирић.

Почетку реконструкције савског насипа у Градишци присуствовали су помоћник министра за водопривреду Чедомир Стојановић, директор Јавне установе Воде Српске Милан Кикић, представници локалне заједнице, извођача радова фирме Еко-Еуро тим Бањалука, те надзорног органа.