latinica  ћирилица
06/07/2018 |  09:28 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Срби у ФБиХ колатерална штета несређених односа Хрвата и Бошњака

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су Срби у Федерацији БиХ потпуно обесправљени и да је највећи проблем БиХ у томе што се Сарајево, односно бошњачка политика, позиционира као та која је доминантна и која свакоме треба кројити капу.
Жељка Цвијановић (фото: Синиша Пашалић) -
Жељка Цвијановић (фото: Синиша Пашалић)

"То је формула неуспјеха. То је формула потпуне блокаде и, нажалост, суочени смо с тиме", рекла је Цвијановићева за данашњи загребачки "Вечерњи лист" у издању за БиХ.

Констатујући да су Срби у ФБиХ дуго времена колатерална жртва несређених и проблематичних односа Хрвата и Бошњака, Цвијановићева је истакла да тај проблем посве маргинализује Србе као националну заједницу, конститутивни народ.

"Сваки колективитет, сваки конститутивни народ мора имати једнако утврђена права. При томе не желим занемарити ни права осталих који долазе из реда мањина. Али, за нас није прихватљиво да неко буде доминантан и другима одређује како ће размишљати, заштитити своја колективна права", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да у ФБиХ стално постоје покушаји минимизирања некога, да буде неважан као народ, као појединац, што је недопустиво.

На питање како оцјењује покушаје да се у федералном Парламенту, уз подршку ОХР-а и Амбасаде САД, наметну одредбе Изборног закона које је Уставни суд прогласио неуставним, Цвијановићева је рекла да је то катастрофално.

"Нас су `прикуцавали` на стуб срама јер смо покушавали одбранити нешто своје. Сјетите се референдума, Дана Републике и слично", подсјетила је Цвијановићева.

Она је истакла да странци немају шта подржавати неки приједлог, јер се тако аутоматски сврставају против оних који другачије размишљају.

"И управо због те укључености странаца, који одлучују у микросфери, осим у Републици Српској, гдје им то нисмо допустили, и зато смо им проблем, показују колико је немогућа будућност и развијање нормалних односа овдје", додала је Цвијановићева.

За објашњење представника међународне заједнице да желе да БиХ буде ефикаснија, предсједник Владе Српске тврди да је, управо захваљујући "том петљању", постала апсолутно неефикасна.

"Нема будућности ако једна од страна стално трчи у једну од амбасада, тамо се добро исплаче и након тога добијамо рјешења која су против друге стране. Овдје је улога међународне заједнице требала бити окупити људе, а не тјерати их једне од других. Они су управо отежавали наше помирење и изградњу повјерења", констатовала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, зато је у ФБиХ безброј неријешених проблема за које не види ко их може ријешити, осим ако једног дана Срби, Хрвати и Бошњаци не сједну и сами рашчисте те односе.

"Странци ту не могу помоћи, осим да престану протежирати једнога", закључила је Цвијановићева.

Говорећи о малом броју Хрвата у Републици Српској у односу на пријератни број, предсједник Владе Српске оцијенила је да се нико ко је отишао не може натјерати да се врати.

"За мене је битно да се никоме не спречава остваривање права и повратак имовине, а она је у Српској враћена 98 одсто. Нема институционалних препрека да неко оствари своја права зато што није Србин", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да у Републици Српско несметано функционише Клуб Хрвата у Вијећу народа, док у ФБиХ нема конституисаног Клуба Срба у Дому народа.

"У Републици Српској нема проблема са постојањем `двију школа под једним кровом`. У ФБиХ истовремено имате школе за Хрвате и Бошњаке, а не постоје за Србе и они се, малтене, морају приклањати ономе ко је у ком кантону више доминантан", додала је Цвијановићева.

Када је ријеч о европским интеграцијама, Цвијановићева види БиХ и Републику Српску у ЕУ, али не у догледно вријеме због покушаја ломљења постојећег система и његове трансформације у нешто друго, умјесто да се постојећи систем унаприједи и усклади са стандардима ЕУ.

"Сви смо ту погријешили. Домаћи и странци, зато смо ту гдје јесмо", закључила је Цвијановићева.