latinica  ћирилица
06/07/2018 |  09:10 ⇒ 13:18 | Аутор: РТС

Тајланд: Спасилац преминуо због недостатака кисеоника

Током акције спасавања 12 дјечака и њиховог тренера из пећине на сјеверу Тајланда погинуо је један спасилац. Командант тајландски "Фока" каже да се ситуација промијенила и да је остала "ограничена количина времена" за спасавање.
Тајланд: Погинуо спасилац Саман Гунан - Фото: Mirror
Тајланд: Погинуо спасилац Саман ГунанФото: Mirror

Ради се о бившем тајландском морнаричком рониоцу Саман Гунану који је изгубио свијест док је излазио из пећинског комплекса, у који је достављао боце са ваздухом, преноси Би-Би-Си.

"Његов задатак је био да испоручи боце са кисеоником. Он није имао довољно кисеоника за себе док се враћао", рекао је један тајладски званичник.

Додао је да се ради о човјеку који је некада радио у морнарици а сада се прикључио акцији спасавања.

"У пећини је тешко. На путу из пећине он се удавио. Његов колега је покушао да му пружи прву помоћ али није успио. Када смо га извукли опет смо покушали да му пружимо прву помоћ, али није реаговао, а онда смо га пребацили у болницу", изјавио је командир тајландских морнаричких фока Арпакорн Јуконгку.

Додао је и да ће се операција спасавања наставити.

Високи командант тајландске војске Чалогчаи Чајакам рекао је да је сада најхитније доставити дјечацима боце с кисеоником.

У акцију спасавања 12 дјечака, старих од 11 до 16 година, укључено је 1.000 особа, а међу њима су рониоци, војно особље и волонтери.

Дјечаци и њихов 25-годишњи тренер ушли су у пећину послије тренинга 23. јуна. 

За сада дјечаци су у добром здравственом стању и редовно им се достављају храна и лијекови.