latinica  ћирилица
28/06/2018 |  12:33 | Аутор: СРНА

Колев: Бошњаци ће због својих интереса пристати на отварање кампова

Професор геополитике Драган Колев сматра да је могуће да Бошњаци у БиХ пристану на отварање кампова за мигранте упркос отпору Срба и Хрвата који су свјесни латентне опасности коју носи трајно распоређивање миграната.
Драган Колев - Фото: СРНА
Драган КолевФото: СРНА

Он каже да се то може догодити зато што мале земље попут БиХ функционишу на принципу "шаргарепе и штапа", односно притисака и нуђења нечега.

Колев је рекао да обазривост и отпор Срба и Хрвата није без основа јер нико не може рећи какви су коначни планови центара моћи који управљају миграционим токовима и који, иако то негирају, ипак, намјеравају да праве кампове за мигранте на Балкану, прије свега у БиХ, чиме би Европа заштитила само своје интересе.

"У том контексту треба тражити потенцијалне безбедносне изазове, ризике и претње. Сигурно да останак миграната може трајно да промени етничку структуру и БиХ и Србије", рекао је Колев.

Он је указао да не треба занемарити ни то да међу мигрантима има оних који су послати да буду на неки начин инструментализовани и злоупотријебљени од исламиста за угрожавање ових територија.

Колев је упозорио да је стратешки правац миграције промијењен, те да је мигрантима преко БиХ врло узак коридор да уђу у Хрватску, односно ЕУ, те да ће и у том контексту бити већи притисак на БиХ, него на Србију.

"Србија има од 7.000 до 10.000 миграната збринутих у различитим центрима. То је максимум. Што се тиче БиХ, све остаје отворено и тешко да ће БиХ моћи да нађе јединствено решење за тај проблем, а да не попусти притисцима и отвори избегличке кампове", рекао је Колев.