latinica  ћирилица
27/06/2018 |  15:57 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Мектић: Имам осјећај да ЕУ жели мигрантске кампове у БиХ

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да је незадовољан потезима Европске комисије која је одбила да финансира адаптацију објекта "Агрокомерца" код Велике Кладуше за привремени смјештај миграната, уз образложење да је "близу границе са ЕУ".
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Мектић је рекао новинарима у Сарајеву да је за БиХ управо тај објекат од приоритетног значаја и најавио да ће његова санација почети врло брзо.

Он каже да има осјећај да би ЕУ жељела да у дубини територије БиХ постави кампове за мигранте, што институције БиХ ни у ком случају не могу да прихвате, јер за то нема капцитета и јер би то било погубно за БиХ.

"За тако нешто нећу дати сагласност. Сви капацитети могу бити искориштени само за транзит, а никако за дужи или трајни смјештај миграната. Европа је произвела ову кризу, а ми смо само посљедица", рекао је Мектић.

Он је поновио да у БиХ неће бити грађени кампови за мигранте који намјеравају да се преко територије БиХ пребаце у земље ЕУ.

Мектић је рекао да БиХ прихвата само два прихватна центра, и то у насељу Ушивак код Сарајева и у објекту код Бихаћа.

Он је прецизирао да је до сада у БиХ регистрован нелегални улазак 7.128 миграната од којих је њих 6.354 изразило намјеру за подношење азила, а 662 лица су поднијела тај захтјев.

"У складу са Споразумом о реадмисији, из Хрватске смо прихватили 317 миграната, а по истом споразуму другим државама предали смо 575 лица. Истовремено, Гранична полиција спријечила је улазак 490 илегалних миграната", навео је министар безбједности БиХ.

Мектић каже да је тренутно највише оптерећено подручје око Зворника, а да се ситуација у јужном дијелу БиХ поправља.

Он је рекао да се у јавности помињу огромне суме новца које је наводно ЕУ спремна да одобри БиХ за санацију посљедица мигрантске кризе, наглашавајући да тог новца нема.

Према његовим ријечима, БиХ нема увид у евентуалне токове тог новца који би наводно требало да буде пласиран путем неких хуманитарних међународних организација.

Мектић није желио да коментарише ни одређене иницијативе да на границу БиХ треба извести припаднике Оружаних снага БиХ, али је додао да би то вјероватно могла да буде посљедња опција у борби са миграционом кризом.