latinica  ћирилица
25/06/2018 |  18:27 | Аутор: РТРС

Бањац: Јака економија основни циљ ДНС-а

Јака нација мора бити везана за јаку економију и зато ће тежиште наше кампање бити јака и снажна економија у Српској – каже у ексклузивном интервјуу за Insajder.ba Дарко Бањац, потпредсједник ДНС-а.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Шта ће бити основна порука ДНС бирачима за предстојеће изборе?

Бањац: ДНС жели да одговорно води Републику Српску, да се одговорно односи према природним богатствима, да се одговорно односи према економији. Порука Демократског народног савеза јесте – ријеч је ријеч – одговорно. Хоћемо да одговорно приступимо према бирачима, на такав начин да програм који изнесемо пред бираче и да, уколико ДНС добије подршку бирача, одговорно спроведе тај програм. Суштина је да ДНС жели да стави акценат на одговорност свих институција, јер сматрамо да институције које води ДНС, почев од начелника општина и градоначелника, па до државних фирми на чијем су челу кадрови ДНС, одликује домаћински начин пословања и одговорност према ономе што треба да се ради. Та одговорност у свим сегментима и друштва и политике и економије је правац и пут политике ДНС.

Да ли одговорно значи и веће учешће ДНС у новој влади Српске?

Бањац: То је циљ Демократског народног савеза. Са нашим коалиционим партнерима смо договорили да једна од кључних позиција, премијер Владе Српске или предсједавајући Савјета министара припадне ДНС-у. Суштина је да ми са својим програмом станемо пред грађане и од њих тражимо подршку како би могли имати већи утицај на политичке, економске и друге процесе и на тај начин остварити веће учешће у власти у Републици Српској.

Шта би то значило у пракси. Колико посланика треба имати ДНС у Народној скупштини да би могао рећи ми желимо мјесто премијера и више министара?

Бањац: Циљ ДНС је рекао и предсједник савеза, Марко Павић, а то је 100.000 гласова и најмање 13 посланика у НС РС. Према истраживањима која су нама доступна видљиво је да ДНС има пораст подршке у народу. Моје мишљење је да би јачање утицаја ДНС било када би имали између 13 и 15 посланика односно да оствари 100.000 гласова. Самим тим би и политика ДНС која је доказана у оним локалним заједницама и предузећима гдје је ДНС на челу, могли би спровести и кроз органе Републике Српске, а односи се на одговорно поступање према ресурсима, према економији и развоју Републике Српске и свему ономе што је битно за снажнију Републику Српску и бољи живот њених грађана.

Шта ДНС може понудити на економском плану?

Бањац: То је управо та одговорна политика према економији и то ће бити тежиште кампање ДНС. ДНС је политичка партија која није гласала ни за један пренос надлежности. Сматрамо да треба улазак у НАТО пакт или друге војне савезе усагласити са положајем Србије по том питању. Јака нација мора бити везана за јаку економију и зато ће тежиште наше кампање бити јака и снажна економија у Српској. ДНС сматра да се мора радити на повећању најниже плате, да се растерети привреда у смисли оптерећења личног дохотка, односно пореза на плате. Тиме би, не само, повећали могућност пораста плата у реалном сектору, већ би и стабилизовали плате у сектору јавне управе. Самим тим би кроз ту фискалну стабилност и доношење мјера које ће поспјешити развој привреде би смањили и одлазак младих из Српске, јер би дошло до повећања плата и отварања радних мјеста. Економија треба бити тежиште и сљедеће Владе РС.

ДНС би имао и спремног премијера који би то могао спровести у дјело?

Бањац: Ми у ДНС не причамо о именима. Данас смо усвојили листе за Народну скупштину РС. Уколико послије избора ДНС буде имао подршку грађана да иде у правцу предсједника Владе РС, мислим да у ДНС има квалитетних људи који би били спремни да стану на чело Владе. Убјеђен сам да у ДНС има неколико људи који имају капацитет за тако нешто, тако да ћемо и ту поступити одговорно и предложити човјека који мислимо да је најспособнији да обавља ту функцију. Није ријеч да лицитирамо са именима, већ да након што добијемо подршку грађана, треба да пронађемо човјека који ће предводити тим у Влади Републике Српске и који ће са осталим постулатима и програмом развоја економије и свега ДНС-а, кренути ка градњи јаче и снажније Српске и бољег живота за све нас који ту живимо.

Када је ријеч о Парламенту БиХ, каква су ту очекивања ДНС?

Бањац: Ту очекујемо два, а ја бих се, као потпредсједник ДНС усудио рећи и три мандата. Два директна мандата и један компензациони. Или може бити и само два директна мандата, јер је број посланика са територије РС само 14. Убјеђен сам да у изборним јединицама један и три имамо велике шансе за директан мандат. Оно што могу да кажем је да је ДНС у претходном периоду имао велику разлику између листе за Народну скупштину Републике Српске и за Представнички дом парламентарне скупштине БиХ, мислим да је ту сада подигнута озбиљност на виши ниво и да ове двије листе по броју гласова треба да прате једна другу и то је јако значајно. ДНС треба да своју политику покуша да проведе на нивоу БиХ уз, наравно назнаку, да Република Српска треба да поставља правац и постулате политике наших представника у заједничким институцијама државне заједнице БиХ.

Гдје се очекује најбољи резултат ДНС, гдје би резултат могао бити бољи него што се очекује?

Бањац: ДНС ће традиционално имати добар резутат у изборној јединици један и ту освојити два директна мандата. Оно у шта сам ја убијеђен, као потпредсједник странке је јако добар резултат у изборној јединици три за НС РС, конкретно на територији градског одбора Бања Лука. Убјеђен сам да ће ту бити два директна мандата. Сматрам да ће овога пута ДНС остварити резултат да у свакој изборној јединици за Скупштину Српске, освојити минимално по један директан мандат, дакле најмање 11 директних мандата за Народну скупштину. У систему изборних штабова за изборне јединице један, два и три за Скупштину РС, ће бити, по мојим процјенама између шест и седам хиљада имена која ће представити политику ДНС, односно борити се да ДНС добије што већу подршку бирача.

11 директних мандата – колико би донијело компензационих мандата?

Бањац: По мом мишљењу то би била два или три компензациона мандата, а ја говорим на нивоу минимума од неких 95.000 гласова. Убјеђен сам да ДНС може прећи ту цифру од 100.000 гласова и остварити зацртани резултат. У зависности од цензуса и броја гласова других партија, то би значило и 14 мандата у Народној скупштини РС.

Предсједник ДНС-а је недавно изјавио да очекује изборни бум на Романији и истоку Српске?

Бањац: Ја сам убијеђен да ће, што се тиче изборне јединице осам за Народну скупштину, односно подручје Романије, дефинитивно освојити један директни мандат у НСРС. До сада је то било три до четири хиљаде гласова за Скупштину Српске, а убјеђен сам да ће сада негдје око осам хиљада. Та регија, укључујући изборне јединице седам и девет је јако близу директног мандата за Парламент БиХ.

ДНС даје подршку када је ријеч о појединачним функцијама Милораду Додику за Предсједништво БиХ и Жељки Цвијановић за предсједника Српске. Каква су ту очекивања?

Бањац: У оквиру коалиционог споразума који је потписао предсједник ДНС, господин Павић, ми њима дајемо подршку. Мислим да ће садашња коалиција СНСД – ДНС – СП однијети побједу и за предсједника Републике и за члана Предсједништва и убјеђен сам да Савез за промјене ту нема могућност да то угрози.

Извор: Insajder.ba