latinica  ћирилица
25/06/2018 |  15:35 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Фестивал класичне музике "Бољшој" од 14. до 17. јула на Мећавнику

Фестивал класичне музике "Бољшој" биће одржан од 14. до 17. јула на Мећавнику на Мокрој Гори, најавио је данас редитељ Емир Кустурица, који је идејни оснивач фестивала.

Кустурица је рекао да је главна идеја фестивала да се подрже таленти из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и из разних региона Русије.

Кустурица је додао да ће се, током четири дана, млади музичари такмичити у извођењу руске класичне музике.

"Програм шестог фестивала `Бољшој` биће испуњен првокласном музиком од раног јутра до касне вечери", рекао је Кустурица и истакао да ће курсеве младим талентима држати познати музичари, који ће бити гости фестивала.

Према његовим ријечима, као допуна такмичарском програму и вечерњим наступима солиста биће специјални гости - Камерни оркестар Школе музичких талената из Ћуприје.

"Наступиће и квинтет Симфонијског оркестра `Бољшој`, као и амерички гитариста Гери Лукас који ће јединственим музичким стилом озвучити нијеми филм `Шаховска грозница` Всеволда Пудовкина", рекао је Кустурица и подсјетио да ће фестивал бити одржан уз подршку "Гаспромњефта".

Кустурица је као посебно изненађење за учеснике и посјетиоце фестивала најавио и наступ групе "Леб и сол", посљедње вечери фестивала.

"Кад сам правио Мећавник сањао сам да у она брда пошаљем звук који означава најјачу хармонију, јер је озбиљна музика постигла оно што је амерички редитељ Стенли Кјубрик у `Одисеји` искористио, а то је да се та перфекција не да помјерити", рекао је Кустурица новинарима у Београду.

Извођаче ће оцјењивати жири којим ће пресједавати декан Музичке академије у Источном Сарајеву Дражен Косорић, а чланови су познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Специјални гости фестивала биће виолиниста Немања Радуловић, Јулијан Рохлин и Роман Симович, као и прослављени пијаниста Денис Мацујев.

Учесници фестивала ће се такмичити у двије категорије, и то од 13 до 17 година и од 18 до 25 година за главну награду фестивала "Златну матрјошку".