latinica  ћирилица
25/06/2018 |  15:29 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Мајкић: Немаран однос БиХ према проблему уништавања муниције и наоружања

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да се уништавање вишкова муниције у БиХ врши на два начина и да ниједан од њих се не врши на задовољавајући начин и нагласила да се БиХ према овом проблему односи ноншалантно и немарно.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

"БиХ је једина земља која врши уништавање муниције и минско-експлозивних средстава отвореном детонацијом у Гламочу. уз помоћ једне америчке организације, а други дио који се уништва у војном капацитету `Тром` у Добоју се ради растављањем на саставне дијелове, од кога би ова земља могла имати више користи", нагласила је Мајкићева.

Она наводи да је познато да међународна заједница финансира пројекат "Експлоуд" који се односи на уништавање муниције и сређивање складишта муниције и минско-експлозивних средстава у БиХ.

"Тај пројекат је у неколико наврата продужен и још није завршено уништавање комплетног вишка муниције и минско-експлозивних средстава у БиХ. Различите земље на различите начине донирају та средстава. Међутим, питање односа Министарства одбране БиХ према том проблему је кључни одговор на све то. Ниједан од поступака уништавања муниције и минско-експлозивних средстава не иду на задовољавајући начин. И један и други поступак би се могли унаприједити, али БиХ се прилично ноншалантно и немарно односи када је тај проблем у питању", сматра Мајкићева.

Мајкићева напомиње да је до сада издвојено више од 10 милиона КМ од различитих међународних организација како би се што прије уништили вишкови муниције у БиХ.